SEKS BEZ PRISTANKA

DRUŠTVENI TABU 'I žene mogu silovati muškarce, samo što je njih sram to prijaviti pa se odaju alkoholu'

 John Steven Fernandez / Flickr / John Steven Fernandez / Flickr

KINGSTON - Jamajka nije izuzetak kad je u pitanju stav prema silovanju muškaraca od strane žena. Većina ih smatra kako je takvo što nemoguće, ali brojke i sve veći broj poziva tamošnjim udrugama i službama za pomoć žrtvama silovanja, pokazuju suprotno, piše Jamaica Observer .

'Priličan broj muškaraca prijavljuje silovanje', kaže dr. Sandra Knight, predsjednica jamajčanske Nacionalne komisije za planiranje obitelji. 'Muškarci u dobi od 16 do 20 godina prijavljuju silovanja, baš kao i oni u dobi od 30 do 35 koji također prijavljuju silovanja od strane starijih žena.'

'To nije nikakva novost. Starije žene uvijek se seksualno iskorištavale dječake i mladiće na Jamajci. No sad, dječaci polako shvaćaju da seks bez pristanka znači silovanje', kaže doktorica Knight.

Unatoč svjedočenjima žrtava, mnogi Jamajčani još uvijek ne vjeruju da žena može silovati muškarca. 'Ne možete silovati nekog tko je voljan', kaže Curtis Benjamin, otac troje djece. 'Mislim da žena ne može fizički savladati muškarca i silovati ga, ali ga može zavesti i uzbuditi. U tom slučaju muškarac se neće okrenuti i otići već će se baciti na posao. Eto, tako postaje voljan, a jednom kad si voljan to više nije silovanje', objašnjava 42-godišnji Benjamin.

No, doktorica Knight se ne slaže s takvim stavom: 'Znam da mnogi misle kako je takva vrsta silovanja smiješna, jer smatraju da muškarci žele seks u svako doba dana, s bilo kim i bilo gdje'.

'Muškarci mogu biti uviđavni, mogu biti konzervativni kad je u pitanju njihova seksualnost i ne smijemo generalizirati, jer muškarci mogu biti vrlo ozbiljni kad su u pitanju njihove seksualne preferencije i odnosi. Neki dan mi je u bolnicu došao otac s djetetom i pričao kako je prošli tjedan imao seksualni odnos s jednom damom te da se zbog toga ne osjeća dobro. Pitala sam ga što misli pod tim, on mi je odgovorio da je imao erekciju kad je dotična dama nasrnula na njega, ali da nije htio imati seksualni odnos te da se zbog toga osjeća posramljeno i iskorišteno.'

Trenutno, statistika ne pokazuje broj silovanja muškaraca počinjenih od strane žena na Jamajci. 'Morat ćemo podesiti način prikupljanja podataka, jer počinjemo shvaćati kako je silovanje odraslih muškaraca također problem', kaže dr. Knight.

Psihološka trauma nakon silovanja jednaka je za muškarce, kao i za žene, nastavlja dr. Knight. 'Osjećaj srama je ogroman kod žrtve, jer odrasli muškarci smatraju kako mogu kontrolirati svoje nagone, pa je gubitak kontrole nad tijelom ozbiljna stvar.'

'Smatram kako se na muškarce u Jamajci svaljuje ogroman društveni pritisak. I mi žene osjećamo taj pritisak, ali kod muškaraca je on puno teži. Pritišću ih da obavljaju posao u krevetu, da zarađuju za obitelj, te da budu dobri roditelji.'

S njom se slaže i Shauna-Kaye Rowe iz jamajčanskog Crvenog križa, zadužena za psihološku pomoć žrtvama silovanja. I ona tvrdi kako žene siluju muškarce na Jamajci, ali da se oni uglavnom previše srame prijaviti zločin: 'Nakon toga obično slijedi kaskadni niz loših stvari – baš kao i kod silovanih žena koje se odaju alkoholu i drogama. Silovani muškarci imaju problema pri uspostavi novih veza, imaju poteškoća na poslu, odaju se alkoholu… Dakle, to je problem kojeg svakako moramo riješiti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:22