NEPRAVEDNA RASPODJELA

DRUŠTVO NAJVEĆE NEJEDNAKOSTI NA SVIJETU Par desetaka bogataša drži čak 420 milijardi dolara!

Prvi ruski milijarder bio je profesor matematike koji je u pretvorbi zavladao bankama i automobilskom industrijom, Boris Berezovski
 AFP

Rusija je društvo najveće nejednakosti na svijetu, pokazao je novi izvještaj investicijske banke Credit Suisse. Samo 110 ljudi vlasnici su više od trećine svog ruskog bogatstva. Svi su milijarderi, a bogatstvo je koncentrirano doslovno u rukama nekolicine moćnih i međusobno lojalnih oligarha, poput Romana Abramoviča ili Alishera Usmanova. Par desetaka Rusa dijeli 420 milijardi dolara.

“Rusija ima najveću stopu nejednakosti nakon nekih karipskih država” piše u izvještaju Credit Suisse. Većina se obogatila jer je bila u poziciji sudjelovati u kupnji golemih državnih tvrtki i resursa. Anthony Shorrock iz organizacije Global Economic Perspectives koja potpisuje izvještaj kaže: “Situacija u Rusiji ni sa čim se ne može usporediti. Malo gdje se novac zarađivao tako kako su ga zaradili Rusi a specifične su i političke veze koje moraju imati da bi ga sačuvali.”

Moscow Times koji je u četvrtak izvijestio o analizi Credit Suisse, inače temeljenoj na Forbesovoj listi najbogatijih Rusa na kojoj se Abramovič, na zapadu amblematska figura tajkunske Rusije, nije kvalificirao u prvih 10, napisao je: “Jaz između najbogatijih Rusa i ostatka populacije jedan je od najgorih na svijetu”. I još će rasti. Rusija ima 84.000 milijunaša a do 2018. imat će ih 133.000, to je najbrže rastući broj miljunaša u Europi i Americi. Najjači su bogataši koji se bave bankarstvom i metalima. Genadij Timčenko, koji je na devetom mjestu, blizak je Putinov prijatelj, Putinu i pripisuju da je stvorio novu generaciju ruskih megabogataša. Kad je on 2000. došao na vlast tamo je bilo svega devet milijardera, sada ih je više od 100.

Prvi ruski milijarder bio je profesor matematike koji je u pretvorbi zavladao bankama i automobilskom industrijom, Boris Berezovski. Berezovski je stvorio Putina ali je i jedva umakao Putinovim pokušajima da ga eliminira. Do navodnog samoubojstva u ožujku živio je u Londonu. Drugi protomilijarder Mihail Hodorkovski izgubio je većinu bogatstva nakon što ga je Putin bacio u zatvor jer je financirao oporbene ruske stranke i javno se postavljao kao Putinova opozicija.

Ovo je deset najbogatijih

Alisher Usmanov 17.7 milijardi dolara Metalloinvest/metal, mediji

Mihail Fridman 16,4 milijarde dolara TNK-BP/banke, nafta

Leonid Mikhelson 15,4 milijarde dolara Novatek/plin

Vicktor Vekselberg 15 milijardi dolara Renova, Skolkovo Fond/nafta

Vagit Alekperov 14,8 milijardi dolara Lukoil/nafta

Andrej Melničenko 14,3 milijarde dolara Novatek, Sibur Holding/banke, nafta, plin

Vladimir Potanin 14,2 milijarde dolara Interros, ProfMedia/banke, metali

Vladimir Lisin 14 milijardi First Cargo Novolipetsk/čelik, transport

Genadij Timčenko 14 milijardid olara Gunvor Grupa, Novatek/nafta

Mihail Prokhorov 13 milijardi dolara Onexim/metali, banke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:19