VLADA VEĆ 50 GODINA

DRŽAVA BOGATA NAFTOM NA PREKRETNICI Sultan je teško bolestan, nema djece, a ime osobe koja će ga naslijediti zapisao je na komadiću papira i zapečatio

Qaboos bin Said, koji nema djece, vlada već gotovo 50 godina, no narušeno zdravlje mu se ozbiljno pogoršalo. Ime osobe koja će vladati još je tajna
Qaboos bin Said al-Said
 REUTERS

Oman se nalazi pred povijesnom raskrsnicom, s obzirom na to da je sultan koji je vladao zemljom gotovo 50 godina teško bolestan. Sultan Qaboos bin Said (76) već je dugo neizlječivo bolestan, a sad mu se stanje pogoršalo pa se zemlja priprema za mogućeg nasljednika.

Sultan se prošlog tjedna vratio iz Belgije gdje je bio na liječenju. Dijagnosticiran mu je rak debelog crijeva 2014., očekivalo se da će u belgijskoj bolnici ostati do kraja siječnja, prenosi britanski Guardian. Kako nema djece, ne zna se tko će biti nasljednik. Kraljevska obitelj odredit će nasljednika, a sultan je već napravio svoj izbor, no on je tajan. Procedura nasljeđivanja predviđa otvaranje zapečaćenih pisama pred obiteljskim vijećem u glavnom gradu Muscatu. Sultan je svoju želju zapisao i zapečatio.

Odlazak omanskog vladara važan je za čitav Bliski istok jer je Qaboos bin Said desetljećima pokušavao pomiriti razlike među susjedima i doprinijeti stabilnosti. Sultanat Oman je arapska država bogata naftom, s oko 4 milijuna stanovnika. Graniči s Jemenom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bili su pod britanskom upravom do 1971.

Kuverte

Još od toga vremena sultan je Qaboos bin Said, dinastija Al Said vlada Omanom od sredine 18-tog stoljeća.

Qaboos je došao na vlast 1970. uz pomoć Britanaca, srušivši svog oca sultana Saida bin Taimura, bolesnog od paranoje. Nakon puča starog su sultana poslali da živi u Londonu, u luksuznom hotelu Dorchester, gdje je umro dvije godine kasnije.

Ime budućeg vladara zapisano je na komadiću papira i zapečaćeno u dvije omotnice koje se čuvaju odvojeno. Procedura sa zapečaćenim kuvertama predviđena je kako bi se osigurala vlast i ugled sultana dokle god je živ. Tek nakon njegove smrti saznat će se ime nasljednika.

Prema postojećim propisima, kraljevska obitelj bira nasljednika u roku od tri dana otkako funkcija ostane upražnjena. Ako ne postignu dogovor, sastaje se posebno tijelo kojeg čine članovi vrhovnog obrambenog savjeta te države, predsjednik Vrhovnog suda te predsjednici oba doma konzultativnog vijeća. Svi oni zajedno otvaraju kuvertu koju je ostavio preminuli sultan, i osiguravaju ustoličenje osobe koju je sultan izabrao.

Autokrat

Qaboos je bio autokrat, koji je vladao kao premijer, ministar obrane, šef diplomacije, ministar financija i guverner narodne banke. O svemu je odlučivao. Nakon njegove smrti vlast na tri dana preuzima general Sultan bin Mohammed al-Numani, do izbora nasljednika. Posljednja želja odlazećeg sultana Qaboosa bin Saida zapečaćena je u dvije omotnice, koje se čuvaju na dva različita mjesta. Prva ostaje u glavnom gradu, druga je pohranjena u kraljevskoj palači u lučkom gradu Salalahu, i otvorit će se samo ako prva kuverta bude izgubljena, ili ako se pojavi sumnja u njenu autentičnost.

No procedura očigledno nije jasno definirana. Foreign Policy piše kako je najčešća verzija da se u kuverti nalaze dva imena, prvi i drugi sultanov izbor za njegovog nasljednika. Po drugoj verziji, jedno je ime u kuverti u Muscatu, a drugo u palači u Salalahu. Iako Al Saidovi vladaju Jemenom 14 generacija, pravila nasljeđivanja nisu sasvim jasna.

Kuverte uopće nisu važne ako se članovi kraljevske obitelji, ujedno članovi obrambenog i savjetodavnog vijeća, uspiju dogovoriti o nasljedniku. No s druge strane, u želji da svom izboru osiguraju legitimitet, članovi kraljevske obitelji mogu tražiti da pročitaju što je sultan napisao prije nego što krenu odlučivati. Među potencijalnim nasljednicima spominje se Asad bin Tariq, koji je u ožujku imenovan za doministra za međunarodne odnose i suradnju.

Qaboos ga je ovih dana poslao na summit Arapske lige u Jordan. Potencijalni nasljednici su Asadov polubrat Haitham bin Tariq, ministar kulture i nasljeđa te Shihab bin Tariq, bivši zapovjednik mornarice. Sva trojica su mu šogori, Qaboos je bio oženjen za njihovu sestru. Nisu mladi, imaju oko 60 godina.

Izraz sućuti

Oman je zemlja na južnoj strani Hormuškog tjesnaca, koja osigurava baze za američke i britanske vojne snage. No nisu bespogovorni američki saveznici, svi su zabilježili kako je Oman poslao izraze sućuti Basharu Al Asadu nakon nedavnog krvavog napada u Damasku. Proteklih desetljeća Oman se pozicionirao kao medijator u sukobu između Irana i SAD-a, tu su održavani pregovori koji su doveli do sporazuma o nuklearnom razoružanju 2015.

Isto tako pokušavaju posredovati u sukobu u Jemenu. Za razliku od šiita u Iranu, i sunita u Saudijskoj Arabiji, Qaboos i mnogi u Omanu su Ibadi muslimani. No većinu stanovništva čine suniti, dok šiiti čine malu ali ekonomski uspješnu manjinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2023 15:06