KRIJUMČARI DROGE

DRŽAVA IM SE RASPADA, ALI ZATO 'BIZNIS' S KOKAINOM CVJETA Narkobossovi iz Venezuele toliko zarađuju da uništavaju avione nakon isporuke

 
 Alexander Gomez-Ministry of Interior and Justice/Handout / REUTERS

Društveno-politička kriza koja već duže vrijeme trese Venezuelu prema svemu sudeći ne ometa procese povezane s prebacivanjem kokaina iz te zemlje u Sjedinjene Američke Države. Dapače, prema pisanju CNN-a, posao naprosto cvjeta. Američki i drugi regionalni dužnosnici tvrde da venecuelanske političke i vojne elite pomažu da se droga neometano ulazi i izlazi iz zemlje u stotinama malih neoznačenih zrakoplova.

Višemjesečna istraga CNN-a pokazala je da je značajno porastao broj letova kojima se droga s farmi u Kolumbiji gdje se uzgaja preko Venezuele prebacuje u druge zemlje. Jedan američki dužnosnik kaže da su se 2017. godine na tjednoj bazi realizirala dva leta, dok se prošle godine svakog dana realizirao jedan let. Isti je dužnosnik ove godine rekao da je po noći znao vidjeti i po pet istovremenih letova.

Zrakoplovi puni kolumbijskog kokaina prije su uzlijetali iz južnih džunglom obraslih područja Venezuele, međutim sada polijeću iz razvijenije sjeverne regije kako bi droga brže stigla na odredišta - Gvatemalu i Honduras. Te su pošiljke toliko unosne da se zrakoplovi koji se koriste za njihov transport tretiraju kao "potrošna roba" te da se po dolasku na destinaciju ili odbace ili zapale.

Jedan američki dužnosnik rekao je da je u Venezuelu iz Kolumbije samo prošle godine ušlo 240 tona kokaina, koje su se potom preko zemalja Srednje Amerike i Kariba prebacile u SAD. Dužnosnici koji su uključeni u borbu protiv krijumčarenja droge kažu da je ta brojka konzervativna. Uličnom distribucijom te količine kokaina koji se prije dolaska u doticaj s krajnjim korisnicima obradi i razrijedi može se ostvariti prihod od 39 milijardi dolara.

SAD već godinama optužuje visokopozicionirane venecuelanske dužnosnike za sudjelovanje u trgovini drogom. Nedavna ekspanzija operacija rezultat je ruševne ekonomije te zemlje koja vapi za novcima i korupcije koja je prisutna na najvišim instancama vlade predsjednika Nicolasa Madura. U trgovinu drogom nedavno se uključila i kolumbijska ljevičarska gerilska skupina ELN te sada surađuje s Madurovom vojskom.

Potreba za novcem dovela je do toga da zrakoplovima kojima se transportira droga upravljaju i umirovljeni piloti putničkih zrakoplova. Prema jednom američkom dužnosniku, u posljednja tri mjeseca "srušilo se" čak 30 zrakoplova. Službenik iz regije CNN-u je rekao da ti letovi koriste oko 50 skrivenih uzletnih pisti na sjeveroistoku Venezuele u regiji Zuliji. Zrakoplovi koji prevoze drogu najčešće lete bez upaljenog transpondera.

Novinari CNN-a u honduraškoj su regiji Moskitiji osobno vidjeli olupine zrakoplova koji su se koristili u transportu droge. Prema oznakama na krilima, većina zrakoplova koje su tamo pronašli potječu iz SAD-a. Jedan od dužnosnika s kojima je CNN razgovarao za potrebe ove priče rekao im je da su takve zrakoplove na aukcijama znale kupovati fiktivne tvrtke koje bi ih potom dostavile u Južnu Ameriku. Neki od zrakoplova koje su novinari vidjeli u Hondurasu bili su oštećeni i zahrđali. Na mnogima su se vidjele rupe od eksploziva s kojima su uništeni. Drugi su pak skriveni, odnosno potopljeni u rijekama.

Dužnosnici honduraške vojske kažu da su krijumčari stupili u dogovor s lokalnim ribarima koji pokupe sve pakete droge koje piloti bace vodu u slučaju da posumnjaju da su otkriveni. Paketi su obično teški oko 30 kilograma i ribar za "spašavanje" jednog paketa dobije 150 tisuća američkih dolara. Bujanje transporta droge preko Venezuele rezultat je i napora SAD-a da eliminira krijumčarenje droge zrakoplovima iz Kolumbije.

Kolumbijski pukovnik Mauricio Gonzalez rekao je za CNN da letova kojima se droga vadi iz Kolumbije praktički više nema, ali i da su krijumčari tome doskočili te da drogu u Venezuelu dostavljaju preko kopnene granice između dviju država, koja je dosta dugačka.

Nakon što droga stigne u Venezuelu, američki i regionalni dužnosnici kažu da se po državi prenosi uz pomoć vojske. Jedan bivši djelatnik venecuelanske carine koji je prebjegao u Kolumbiju rekao je za CNN da je nekoć kamionima s drogom morao osiguravati brz i siguran prelazak preko granice. Rekao je da je to radio tri puta tjedno tijekom pet godina. "Vozila koja su granicu prelazila i s oružjem i s drogom bili su kamioneti. Unaprijed bi nam rekli njihovu boju i model pa bismo ih pustili. Uobičajeno bi na granicu dolazili nakon svitanja ili zalaska sunca."

Venecuelanski je carinik rekao da je cijelu akciju koordinirala vojska te da su se smjenjivali carinici koji nisu htjeli sudjelovati u "radu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:16