RADIKALAN POTEZ

DRŽAVA KREĆE U RAT PROTIV PUŠAČA Zabranit će prodaju cigareta svima koji su rođeni nakon 2000.?

Osijek, 050509.Ilustracija za Zakon o pusenju u ugostiteljskim objektima koji sutra stupa na snagu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

Britanska liječnička komora velikom je većinom izglasala prijedlog o trajnoj zabrani prodaje cigareta bilo kojem građaninu Velike Britanije rođenom nakon 2000. godine.

Prijedlog je donesen u utorak na godišnjoj konvenciji britanskih liječnika čiji će sindikati lobirati kod vlade o njegovom usvajanju. Inače, nakon izglasavanja 2002., odnosno 2011. godine, britanska vlada je usvojila dvije zabrane povezane s pušenjem, onu o zabrani pušenja na javnom mjestu, te zabrani pušenja u automobilu ako se u njemu nalaze djeca.

- Pušenje nije racionalno informiran izbor odrasle osobe. Čak 80 posto pušača započne pušiti kao tinejdžeri zbog pritiska okoline. Pušači koji počnu pušiti u dobi od 15 godina imaju tri puta veće šanse za oboljenjem od raka, nego pušači u srednjim dvadesetim godinama - kazao je Tim Crocker-Buque, član britanskog Odbora za javno zdravstvo.

Crocker-Buque jedan je od začetnika ove ideje, a kako sam kaže, "ovo je prilika da Ujedinjeno Kraljevstvo postane prva država na svijetu koja će istrijebiti cigarete".

Naravno, oglasili su se i britanski pušači, kao i duhanska industrija, koji tvrde da bi takav zakon bilo nemoguće provesti, te da je potpuno neliberalan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:23