KAOS

DRŽAVA NA RUBU KATASTROFE Najsiromašnija država Europe opasno srlja prema građanskom ratu!

Prosvjednici su tražili oslobađanje svog vođe Žirajra Sefiljana te ostavku aktualnog armenskog lidera
 Reuters

Najsiromašnija zemlja Europe, Armenija, nelagodno stiješnjena na krajnjim mističnim, gotovo azijskim obroncima, hoda po rubu građanskog rata. Nakon dvotjednih napetosti, koje su zazivale veće sukobe, završila je talačka kriza u policijskoj postaji u glavnom gradu Erevanu.

Vojno krilo nacionalističke stranke Konstituirajući parlament “Sasna crer” (Očajnici ili osvetnici Sasuna - nazvani po drevnom armenskom središtu koje je danas na području Turske i gdje je 1915. izvršen pokolj Armenaca) zauzelo je 17. srpnja policijsku postaju te ubilo jednog policajca. Tražili su oslobađanje svoga vođe Žirajra Sefiljana te ostavku aktualnog armenskog predsjednika Serža Sargsjana.

Stranka se i naziva Konstituirajući parlament jer sebe predstavlja kao alternativu vlasti. Svugdje stvara svoje paralelne institucije vlasti i cilj joj je stvoriti posve nov sustav uprave koji, kako kažu, odgovara nacionalnim interesima Armenije. S obzirom na tu situaciju, legitimne vlasti Armenije uhitile su Sefiljana zbog posjedovanja oružja.

Žirajr Sefiljan, libanonski Armenac, jedan je od junaka karabaškog rata između Azerbajdžana i Armenije 1992. godine u kojem su Armenci zauzeli pokrajinu Nagorno Karabah, većinski naseljenu Armencima. Osim toga, većina članova njegove stranke su ratni veterani. Sefiljan traži da se ta paradržavna tvorevina priključi Armeniji čak i po cijenu novog rata s Azerbajdžanom. Prije nekoliko se mjeseci već puškaralo na tom području, a Armenija i Azerbajdžan bili su na rubu novog rata. Armenija i Azerbajdžan nemaju diplomatske odnose pa čak i Uefa i Fifa prihvaćaju da se te dvije zemlje ne mogu naći u istoj kvalifikacijskoj skupini niti njihovi klubovi mogu igrati međusobne utakmice.

Tijekom talačke krize u Erevanu na središnjem gradskom trgu svakodnevno su se održavali prosvjedi protiv predsjednika Sargsjana, ali u organizaciji pokreta Ustani, Armenijo, a tamošnji analitičari tvrde da su prosvjedi više bili protiv Sargsjana, nego podrška Sefiljanu. Naime, ekonomska i socijalna situacija u Armeniji na rubu je katastrofe i zemlja živi od politički motiviranih ruskih kredita.

Stanje u toj zemlji, u kojoj živi jedan od najstarijih naroda na svijetu (prvi su prihvatili kršćanstvo), na granici Irana i Turske, sve je napetije te je predsjednik Serž Sargsjan odlučio osloboditi Sefiljana i s njim pregovarati kako bi se izbjegla daljnja kriza i napetosti koje bi mogle dovesti do eskalacije nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 23:30