OŠTRE MJERE

DRŽAVA ZABRANILA ATEIZAM 'Svakoga tko bude pozivao na bezboštvo smatrat ćemo teroristom'

 Flickr

RIJAD - Saudijska je Arabija donijela paket novih zakona kojima se ateiste definira kao teroriste, tvrdi se u izvješću Human Rights Watcha (HRW).

Kralj Abdulah u posljednje je vrijeme izdao čitav niz dekreta kojima je cilj obračunati se s terorizmom općenito, ali pritom se obrušio i na sve oblike političkog neposluha kao i na prosvjede koji bi 'mogli poremetiti javni red'.

Dio zakona odnosi se na sve veći broj Saudijaca koji idu ratovati u Siriju protiv Bašara al-Asada, što općenito gledajući saudijskoj vladajućoj obitelji nimalo ne smeta jer upravo ona dobrim dijelom financira pobunjenike, ali jedno je financirati ih, a sasvim drugo kontrolirati ih.

U posljednje je vrijeme zabilježen porast boraca koji su se vratili u domovinu puni radikalnih ideja o rušenju monarhije. Stoga je izdan Ukaz br. 44, kojim se 'sudjelovanje u neprijateljskom djelovanju izvan Kraljevine' proglašava kaznenim djelom za koje prijeti zatvor u trajanju od 3 do 20 godina.

No, prošlog je mjeseca, navodi HRW, saudijski MUP objavio pravilnik s golemim spiskom organizacija koje država smatra teroristima. Među njima je i Muslimansko bratstvo, no najsporniji je prvi članak pravilnika, u kojemu doslovce stoji da će se terorizmom smatrati i 'pozivanje na ateističku misao u bilo kojem obliku ili dovođenje u pitanje temelja islamske religije na kojima je ova država sazdana'.

'Saudijske vlasti nikada nisu tolerirale svoje kritičare, ali ovi najnoviji propisi gotovo svaki oblik kritike ili bilo kakvo neovisno udruživanje proglašavaju terorizmom', pojašnjava zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i sjevernu Afriku Joe Stork.

'Ova pravila uništavaju svaku nadu da bi kralj Abdulah mogao dati prostora mirnom izražavanju nezadovoljstva ili neovisnim skupinama', dodao je Stork.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:37