Novi lockdown?

Države SAD-a ponovno uvode restrikcije. Kalifornija je proglasila novo zatvaranje.

Broj novozaraženih proteklih tjedana narasao je i za 40 posto. Situacija u zemlji izmiče kontroli.
 Frederic J. Brown

Dok se predsjednik Donald Trump nalazi u svojem svijetu nadajući se ponovnom izboru za Bijelu kuću u listopadu, čelnici saveznih država okreću se ponovnom zatvaranju države protiveći se Trumpovim pozivima za otvaranje gospodarstva.

Kako se novi slučajevi zaraza penju na 60.000 dnevno u cijeloj zemlji, mnogi čelnici, čak i oni koji su u početku podržali Trumpov agresivni pristup, sada se okreću savjetima zdravstvenih djelatnika.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom u ponedjeljak je najavio ponovno zatvaranje savezne države nakon povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom.Restorani, kafići, kina i muzeji ponovno se zatvaraju. U žarišnim dijelovima države zatvorit će se i frizerski saloni, trgovački centri i fitnes dvorane.

Guverner Kalifornije Newsom istaknuo je da je razlog njegovog poteza sedmodnevni prosjek novih slučajeva koji prelazi 8.000, sve veći broj hospitalizacija i porast broja pacijenata koji traže pomoć u jedinicama intenzivne njege.

Popis okruga s dodatnim ciljanim zatvaranjem, koji uključuje već više od polovice od 58 država, trebao bi se povećati narednih dana, rekao je Newsom.

Ova odluka najnoviji je pokazatelj da se epidemija nakon privremenog pada nije smirila, a kreatori politika prisiljeni su povući svoja obećanja dana u lipnju da neće biti novog 'lockdowna' zbog koronavirusa.

U Teksasu, demokratski gradonačelnik Houstona Sylvester Turner predložio je zatvaranje u trajanju od dva tjedna. Zapadna Virginija zatvorila je kafiće u najteže pogođenom okrugu.Guverner Oregona zabranio je okupljanja veća od 10 ljudi u zatvorenom prostoru i naredio obavezno nošenje zaštitnih maski.

Škole u Los Angelesu, San Diegu i Atlanti potvrdile su da će svoju školsku godinu započeti online.

"Ubrzavajuće stope zaraze u posljednjih nekoliko tjedana jasno daju do znanja da pandemija nije pod kontrolom", kaže se u zajedničkoj izjavi školskih okruga Los Angeles Unified i San Diego Unified.

U međuvremenu, Miami je proglašen "epicentrom epidemije", a specijalistica za zarazne bolesti sa Sveučilišta u Miamiju, Lilian Abbo, usporedila ga je s Wuhanom u jeku kineske borbe s virusom.

Države poput Floride i Arizone već su tjednima glavna žarišta. Florida je u nedjelju srušila sve dosadašnje rekorde dnevnih porasta slučajeva, sa 15.300 prijavljenih. U ponedjeljak je tom broju nadodano 12.624, ali mnogi aspekti života nastavljaju se normalno. Tijekom vikenda je čak ponovno otvoren tematski park Disney World.

Podaci od ponedjeljka pokazali su da se virus širi i izvan toplog juga. Washington post je objavio podatke prema kojima se u 12 saveznih država bilježi tjedni prosjek novih slučajeva uvećan za 40 posto. U Virginiji, Aljasci, Missouriju, Havajima, Rhode Islandu i Minnesoti zabilježen je prosječni rast između 41 i 55 posto u odnosu na prvi tjedan sedmog mjeseca.

U Koloradu, okrugu Kolumbije, Montani, Sjevernoj Dakoti i na Djevičanskim otocima zabilježeno je povećanje novih infekcija za 63 posto i više.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da situacija u zemlji izmiče kontroli i nije više održiva.

Anthony S. Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti izjavio da se zemlji ne ''nazire kraj'' koronavirusa. Fauci je prošli tjedan sugerirao da će se neke državi morati ponovno zatvoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:30