‘BIT ĆEMO SIGURNIJI‘

Državljani EU s kaznenim dosjeom od siječnja iduće godine neće moći ući u Veliku Britaniju

Ovlasti će stupiti na snagu kada prestane članstvo Britanije u EU i ona se više ne mora pridržavati pravila o slobodnom kretanju
 Paul ELLIS/AFP

Britanija je najavila da će od siječnja uvesti nova pravila kojima će zabraniti ulazak ljudima iz Europske unije s kaznenim dosjeom, što znači da će se sa njima postupati jednako kao i sa ljudima iz ostatka svijeta.

Ovlasti će stupiti na snagu 1. siječnja kada prestane neformalno članstvo Britanije u EU i ona se više ne mora pridržavati pravila EU o slobodnom kretanju.

"Predugo su nas pravila EU prisiljavala da na naše ulice puštamo opasne strane kriminalce koji zlouporabljuju naše vrijednosti i prijete našem načinu života", rekao je ministar unutarnjih poslova Priti Patel.

"Velika Britanija bit će sigurnija zahvaljujući čvršćoj i poštenijoj graničnoj kontroli gdje će strani kriminalci, bez obzira na nacionalnost, biti podvrgnuti istom kriminalističkom pravilu."

Izmjene, koje će biti usvojene pred parlamentom u četvrtak, zabranit će ulazak u Britaniju osobama koje su osuđene na najmanje godinu dana zatvora. Onima s kraćim kaznama ulazak bi mogao biti zabranjen ovisno o njihovim slučajevima, a ulazak u Britaniju može se pod određenim okolnostima odbiti čak i osobama koji nisu osuđene zatvorskom kaznom.

Kontrola imigracije bila je jedan od ključnih čimbenika da su Britanci 2016. glasali za napuštanje EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2021 20:47