IZLAGANJE O PERADI

DRŽAVNA TAJNICA U SKANDALU Za govornicom u parlamentu šest puta rekla ku**c: 'Morala sam radi oklade'

 Screenshot YouTube

Konzervativna britanska parlamentarka i državna podtajnica za lokalnu upravu Penny Mordaunt (41) našla se u središtu skandala zbog nedavnog govora u parlamentu tijekom kojega je u više navrata koristila prostote, a ispostavilo se da je to činila isključivo radi oklade koja je pala tijekom večere s prijateljima iz britanske ratne mornarice, čiji je ona rezervist.

U spornom je govoru izigravala da se bori za prava životinja te je u šest navrata izgovorila imenicu kur*c, u pet navrata glagol povaliti, a tijekom rasprave o peradi spomenula je imena najmanje šest aktivnih mornaričkih časnika, što je izgleda također bio dio oklade.

Za kur*c je koristila engleski izraz 'cock', koji ima dvostruko značenje - muški spolni organ i pijetao. Glagol povaliti koristila je u kontekstu polijeganja kokošjih jaja. Tako je ispalo da nije opsovala, premda je koristila seksualno eksplicitne izraze.

Njezin je govor uživo prenosila televizija, a izazvao je i reakciju jednog zastupnika, koji je pomislio da je Mordaunt doista zainteresirana za temu o kojoj je razglabala. Sve je zaintrigiralo i predsjednika parlamenta Johna Bercowa, koji je tijekom zastupničina izlaganja na papir stavljao zabilješke.

Nakon opscenog govora, piše The Mail on Sunday, Mordaunt je ponosno nazvala svoju ekipu kako bi se pohvalila da je izvršila svoj dio oklade.

Ova zastupnica, koja je donedavno bila prva na listi najseksi parlamentarki u Britaniji, a sudjelovala je i u ronilačkom reality showu ITV-a 'Splash!', našla se na udaru kritika svojih oporbenih kolega.

Laburistica Kate Hoey kaže da je svojim ispadom trivijalizirala parlament. 'Trebala bi shvatiti da parlament nije reality show. Javnost očekuje da se zastupnici bave ozbiljnim pitanjima. Tužno je da je parlament zlorabila na ovakav način', rekla je Hoey.

No, Mordaunt na optužbe odmahuje rukom. 'Ako sam nekoga uvrijedila, žao mi je. Slobodno me kritizirajte', izjavila je.

Da je sporni govor bio samo predstava priznala je prošlog tjedna dok je primala nagradu časopisa The Spectator koji ju je proglasio zastupnicom godine i to zbog govora u kojemu je po prvi put u povijesti na parlamentarnoj sjednici u Ujedinjenom Kraljevstvu izrekla riječi 'penis' i 'testisi'.

'Moji prijatelji iz mornarice u Dartmouthu mislili su da bi bilo sjajno kada bih svoj imidž dame odbacila upotrebom konkretnih ružnih riječi tijekom jednog od naših treninga. Nisu me uspjeli nagovoriti na takvo nešto, ali kasnije tijekom zajedničke večere kaznili su me zbog neposluha. Naredili su mi da moram reći Kur*c nekoliko puta tijekom govora u parlamentu i pritom spomenuti imena svih prisutnih časnika', ispričala je zastupnica na dodjeli nagrade.

Izazov je prihvatila i nekoliko tjedana nakon večere usred parlamenta se raspsovala, a dok je izgovarala opscene riječi, s vremena na vrijeme se cerila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:43