ŠOK U SJEVERNOJ KOREJI

Državna televizija prvi put o Kim Jong-unu objavila nešto negativno: ‘Svi smo počeli plakati‘

Sjevernokorejska državna televizija KCTV emitirala je snimku na kojoj se problematizira Kimovo zdravlje
Kim Jong-un snimljen 15. lipnja 2021. godine tijekom trećeg dana 3. plenarnog sastanka 8. centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje u Pjongjangu
 STR/KCNA VIA KNS/AFP

Sjevernokorejska državna televizija KCTV prošlog je petka emitirala snimku u kojoj jedan stanovnik te zemlje govori kako je zabrinut jer je vođa zemlje Kim Jong-un naglo smršavio, piše BBC.

Budući da se Kimov imidž kultivira i oblikuje putem državnih medija, emitiranje ovakve snimke smatra se potezom bez presedana.

Uz to što je emitirao snimku u kojoj se građanin Sjeverne Koreje brine zbog zdravlja vođe zemlje, KCTV je emitirao i snimku Kima na kojoj se može vidjeti da je osjetno mršaviji.

O Kimovom se zdravlju raspravlja već desetak godina, odnosno otkad je na vlasti, međutim tajnovite vlasti Sjeverne Koreje te glasine i nagađanja nikada nisu službeno komentirale.

image
Kim Jong-un snimljen 18. lipnja 2021. godine tijekom četvrtog dana 3. plenarnog sastanka 8. centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje u Pjongjangu
-/KCNA VIA KNS/AFP

Što su vidjeli gledatelji KCTV-a?

Dvije snimke koje su prošlog petka emitirane na KCTV-u navodno su dovele do zabrinutosti zbog Kimova zdravstvenog stanja.

Na jednoj od snimaka može se vidjeti kako vidno mršaviji vođa Sjeverne Koreje prisustvuje koncertu.

Na drugoj snimci, daleko neobičnijoj od prve, neimenovan građanin Pjongjanga govori kako je sve rastužilo to što je Kim toliko mršav.

- Rastužilo nas je što je gospodin Kim postao tako mršav. Svi su počeli plakati - rekao je muškarac.

Nakon što su sjevernokorejski državni mediji 6. lipnja 2021. godine objavili fotografije sa sastanka Radničke partije Sjeverne Koreje (RP), južnokorejska novinska agencija Yonhap konstatirala je da su te fotografije dokaz da je Kim primjetno smršavio.

image
Kim Jong-un snimljen 18. lipnja 2021. godine tijekom četvrtog dana 3. plenarnog sastanka 8. centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje u Pjongjangu
-/KCNA VIA KNS/AFP

Internetski portal NK News 8. je lipnja objavio uvećane verzije tih fotografija Kima te konstatirao da je sjevernokorejski vođa, za kojeg se vjeruje da ima 37 godina, naočigled stegnuo narukvicu svog najdražeg sata koji vrijedi 12 tisuća američkih dolara. Te su fotografije, tvrdi NK News, pokazale da je njegovo lijevo zapešće vidno tanje nego što je to bilo u studenom 2020. i ožujku 2021. godine.

Kwak Gil Seob, voditelj internetskog portala One Korea Center, portala specijaliziranog za događanja u Sjevernoj Koreji, rekao je za BBC da službeni Pjongjang nikad ne bi dopustio da se nešto negativno objavi o Kimu te da se objavljenim snimkama "htjelo reći da Kim namjerno mršavi".

- Snimka pokazuje da je predan svome narodu - rekao je Kwak.

- Kim Jong-un koristi sebe kao propagandnu platformu kako bi naglasio imidž sebe kao vođe koji za svoj narod danonoćno naporno radi.

Zašto je ovo važno?

Kimovo zdravlje predmet je rasprava otkad je isti u prosincu 2011. godine od svoga oca Kim Jong-ila preuzeo vođenje RP-a i Sjeverne Koreje, koji je preminuo od srčanog udara.

image
Kim Jong-un snimljen 17. lipnja 2021. godine tijekom trećeg dana 3. plenarnog sastanka 8. centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje u Pjongjangu
STR/KCNA VIA KNS/AFP

Kim u ovom trenutku nema jasnog nasljednika i situacija u toj zemlji po pitanju moći i odlučivanju mogla bi se dodatno zakomplicirati ako on umre ili iz nekog drugog razloga ne bude mogao obnašati svoju dužnost.

BBC piše da se smatra da Kimova sestra Kim Yo-jong nije kandidatkinja za preuzimanje vlasti te da bi se moglo dogoditi da će Sjevernu Koreju nakon Kim Jong-una po prvi puta u povijesti voditi netko tko nije član obitelji Kim.

Je li Kimovo zdravlje prije bilo problem?

Kim je pušač, a oni koji ga prate kažu da se sjevernokorejski diktator muči s problemima koji potječu od njegove težine i stila života. Navodno alkoholna pića konzumira u velikim količinama, a čuveni su i izvještaji o njegovom neumjerenom konzumiranju - sira.

Djelatnici obavještajne zajednice Južne Koreje prošle su godine zastupnicima u južnokorejskom parlamentu rekli da vjeruju da Kim teži 140 kilograma te da je od 2011. do danas svake godine dobivao u prosjeku šest do sedam kilograma.

image
Kim Jong-un snimljen 17. lipnja 2021. godine tijekom trećeg dana 3. plenarnog sastanka 8. centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje u Pjongjangu
STR/KCNA VIA KNS/AFP

BBC piše da se prethodno nagađalo da Kim boluje ili od dijabetesa ili od gihta.

Sjevernokorejski je vođa tijekom 2014. godine "nestao" na šest tjedana, a nakon toga je uočen sa štapom za hodanje. Južnokorejska obavještajna zajednica nekoliko je dana kasnije ustvrdila da je Kimu operativnim zahvatom uklonjena cista s gležnja.

Kada je Kim prošlog proljeća "nestao" na tri tjedna, mnogi su nagađali da se ozbiljno razbolio nakon operacije srca, a neki su čak i ustvrdili da je preminuo. Kasnije, kada se Kim pojavio u javnosti bez očitih zdravstvenih problema, izuzev, naravno, prekomjerne težine, konstatirano je da je vjerojatno sa svojom obitelji bio u izolaciji kako se ne bi zarazio koronavirusom.

Kim je tijekom 2020. godine još jednom "nestao", a kada se ponovno pojavio, na njegovom su zapešću uočeni vidljivi tragovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:47