INSCENIRANI ATENTAT?

Državni odvjetnik tvrdio da su ga ‘napali bombom‘, a onda je došlo do preokreta: ‘Postoje jasni znakovi...‘

Ivan Gešev, u Bugarskoj kontroverzna ličnost, u ponedjeljak je ‘bez ogrebotine‘ preživio eksploziju ‘velike bombe‘

Ivan Gešev

 Nikolay Doychinov/Afp/Profimedia/Nikolay Doychinov/afp/profimedia

Napad bombom na bugarskog državnog odvjetnika, koji se dogodio ovog ponedjeljka, možda je bio insceniran. U to barem vjeruje politička opozicija u toj zemlji.

Naime, nakon što je Ivan Gešev, u Bugarskoj kontroverzna ličnost, u ponedjeljak "bez ogrebotine" preživio eksploziju "velike bombe", sve je više onih koji poručuju da su dokazi o detonaciji eksplozivne naprave pokraj ceste kojom se kretalo njegovo vozilo manjkavi i nedovoljni da potkrijepe tvrdnje državnih tijela.

Borislav Sarafov, šef Nacionalne istražiteljske službe, nakon incidenta je izjavio da je "ekstremno snažna" eksplozija, očigledno namijenjena usmrćivanju Geševa, izazvala veliki stup vatre i ostavila tri metra širok krater na cesti. "Očito je netko išao s namjerom da ubije", rekao je novinarima.

Međutim, nakon što su reporteri i sami stigli provjeriti navode, na mjestu navodnog događaja pronašli su "malo izgažene trave", a to je izazvalo prolom sprdnje na društvenim mrežama. "Meni se čini da je netko eksplozijom pokušavao prestrašiti zečeve", narugao se pokušaju atentata Asen Vasilev, suosnivač stranke Nastavak promjena.

"Ovom navodnom pokušaju likvidacije glavni je cilj spriječiti radikalnu reformu ureda državnog odvjetnika glorifikacijom žrtve", komentirao je Atanas Atanasov, jedan od šefova Bugarske demokratske stranke. "Postoje jasni znakovi da je incident lažiran".

Ilian Vasilev, bivši veleposlanik u Moskvi, usporedio je događaj s ruskim dezinformacijskim kampanjama i rekao kako bi to moglo upućivati da slijedi represija. "Gešev upotrebljava kremaljske udžbenike za stvaranje kriznog PR-a kako bi opravdao agresiju", smatra on.

Bugarsko Ministarstvo unutarnjih poslova nije odmah odgovorilo na upite nekih stranih medija za komentar.

Gešev je ličnost koja u Bugarskoj izaziva prijepore. U njegovoj su nadležnosti velike optužnice protiv mafijaša za koje oporba tvrdi da su se infiltrirali u državu na najvišim razinama. Geševa optužuju da ne radi dobro svoj posao, a nakon navodnog atentata oporba je uvjerena da je sve izmišljeno kako bi se blokirali pozivi da odgovara za svoje nedjelovanje.

U istragu događaja zbog toga se uključio Interpol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:15