KRIZA

DRŽAVNI PRORAČUN SAUDIJSKE ARABIJE PRED SLOMOM Zbog niske cijene nafte imaju enorman deficit, dižu cijene benzina za 50 posto!

 AFP

Saudijska Arabija u ponedjeljak je objavila radikalno povećanje cijena energenata, uključujući i cijene goriva. Državna novinska agencija je objavila da su cijene goriva narasle za čak 50 posto pa tako litra eurosupera 95 danas košta 0,90 rijala (1,67 kuna) umjesto dosadašnjih 0,60 rijala (1,11 kuna).

Cijene goriva, vode i struje u Saudijskoj Arabiji su među najnižima u svijetu zahvaljujući državnim subvencijama, ali bi se kroz neko vrijeme i to moglo promijeniti budući da je vlada najavila plan 'usklađivanja' kroz sljedećih pet godina. Razlog za takve radikalne poteze je vrlo jednostavan - veliki pad cijene nafte odveo je državni proračun u nevjerojatan deficit od čak 98 milijardi dolara!

Podizanje cijena trebao bi smanjiti pritisak na blagajnu, a Saudijci su ove promjene objasnili kao priprema za dugogodišnji period jeftine nafte. Međunarodni monetarni fond u listopadu je upozorio Riyhad da će kroz pet godina potpuno ostati bez novca ukoliko ne 'stegnu remen', a čini se da su dramatični apeli stigli na plodno tlo budući da je Kraljevina smislila plan kako godišnje uštedjeti čak 86 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:38