IZLOŽEN KRITIKAMA

Državni tajnik u Njemačkoj podnio ostavku zbog optužbi da je zaposlio svog kuma

Patrick Graichen je podnio ostavku zbog novih detalja oko afere zapošljavanja u ministarstvu gospodarstva

Patrick Graichen

 John Macdougall/Afp

Državni tajnik u njemačkom ministarstvu gospodarstva Patrick Graichen dao je ostavku zbog kritika da je na važnoj poziciji zaposlio svog vjenčanog kuma, javljaju njemački mediji u srijedu.

Kako javljaju tjednik Der Spiegel i novinska agencija Dpa, Patrick Graichen je podnio ostavku zbog novih detalja oko afere zapošljavanja u ministarstvu gospodarstva na čijem čelu se nalazi vicekancelar i predstavnik stranke Zeleni Robert Habeck.

Graichen je na mjesto direktora Državne agencije za energiju (Dena) predložio političara berlinskog ogranka stranke Zeleni, Michaela Schaefera. Pritom nije naveo da je Schaefer njegov vjenčani kum.

Nakon što su mediji pisali o vezama Graichena i Schaefera raspisan je novi natječaj za mjesto direktora.

Graichenu se također predbacuju veze s Ekološkim institutom koje je od ministarstva redovito dobivalo narudžbe za skupa vještačenja. U Ekološkom institutu su zaposleni Graichenova sestra i brat. Graichenova sestra je također u braku s drugim državnim tajnikom u ministarstvu gospodarstva.

Oporba i dijelovi medija već tjednima napadaju ministra Habecka zbog njegovog ustrajanja na tomu da Graichena zadrži na mjestu državnog tajnika unatoč nepotizmu.

Ministarstvo gospodarstva do sada nije komentiralo ovaj slučaj, ali je ministar Habeck najavio priopćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 10:09