SPOR

DRŽAVNI TAJNIK U SLOVENSKOM MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA 'Hrvatska je izlaskom iz arbitraže stvorila probleme ne samo Sloveniji, nego i EU'

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

Hrvatska nije imala pravo izići iz arbitražnog postupka o granici, čime je napravila probleme Sloveniji, ali i Europskoj uniji te njezinoj ulozi na Balkanu, rekao je u razgovoru za subotnje izdanje mariborskog lista Večer državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Iztok Mirošič, govoreći o razlozima zašto se Ljubljana odlučila na "pravne korake", odnosno vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske.

- Žao mi je što Hrvatska nije ispunila svoje obveze koje su bile dogovorene kako bi mogla ući u EU. Nije imala pravo izići iz arbitražnog sporazuma i arbitražnog postupka. Time je uzrokovala mnogo problema, ne samo Sloveniji, nego i Europskoj uniji te njezinoj ulozi na Balkanu - izjavio je Mirošič, dodavši kako se Slovenija zbog svega toga obratila Europskoj komisiji, iznijevši elemente planirane "vjerojatne" tužbe protiv Hrvatske, ako ona u međuvremenu ne prihvati implementaciju arbitražne presude.

Ako do podnošenja tužbe na sud EU u Luksemburgu dođe, do presude će trebati čekati oko godinu i pol dana, a Sloveniju će na sudu zastupati odlični strani stručnjaci za međunarodno pravo, najavio je Mirošič.

Kako je pojasnio, u Europskoj komisiji je, kad je riječ o odnosu prema stajalištima Slovenije o arbitražnoj presudi i njezinoj implementaciji, vidljiva razlika između vodstva Komisije i njezine pravne službe.

- Kolegij povjerenika i pravna služba Komisije jasno su rekli da presude međunarodnih sudova treba implementirati. Primjećujem razlike između tih stajališta i linije koju zastupaju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i nekadašnji šef njegova kabineta Martin Selmayr - rekao je Mirošič.

Slovenski mediji i neki političari Junckerove izjave kako je neriješeni arbitražno-granični prijepor dviju članica bilateralni, ali i europski problem koji druge mnogo i ne zanima, iako ga treba što prije riješiti, tumače kao "sklone" Hrvatskoj i protivne slovenskom stavu da je arbitražnim rješenjem koje nema alternative spor definitivno riješen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:03