BURKINA FASO

Državni udar u jednoj od najsiromašnijih država Afrike, vojska svrgnula predsjednika i preuzela vlast

Ranije je vladajuća stranka PMP priopćila kako su predsjednik Kaboré i još jedan ministar preživjeli pokušaj atentata

Vojska u studiju državne televizije

 -AFP

Vojska u Burkini Faso tvrdi kako je preuzela vlast u toj zemlji i svrgnula predsjednika Rochea Kaborea.

Kako javlja BBC, to je objavljeno na državnoj televiziji, a vojni dužnosnik rekao je kako su vlada i parlament raspušteni. Gdje se nalazi (bivši) predsjednik još je nejasno, no vojni dužnosnik kazao je kake se svi pritvoreni nalaze "na sigurnom".

Priopćenjem koje je potpisao potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba i koje je na državnoj televiziji pročitao drugi dužnosnik, rečeno je da je preuzimanje izvedeno bez nasilja i da se oni koji su pritvoreni nalaze na sigurnoj lokaciji.

Izjava je došla uime dosad nepoznatog tijela, Domoljubnog pokreta za očuvanje i obnovu ili MPSR, što je akronim na francuskom.

image

Državni udar u Burkini Faso, skup podrške

Olympia De Maismont/AFP

Državni udar dogodio se dan nakon što su vojske zauzele brojne infrastrukturne objekte, a u glavnom gradu Ouagadougou začuli su se pucnjevi.

Ranije je vladajuća stranka PMP priopćila kako su Kaboré i još jedan ministar preživjeli pokušaj atentata.

U nedjelju su pobunjenici zatražili otpuštanje vojnih dužnosnika kao i više resursa za borbu protiv islamističkih militanata. Vojska je u priopćenju optužila predsjednika za pogoršanje sigurnosne situacije i nesposobnost da ujedini naciju.

Organizacija, koja uključuje sve vojne rodove, odlučila je "okončati predsjednikov mandat danas", poručili su, javlja BBC.

image

Vojska u studiju državne televizije

-AFP

Al Jazeera piše kako je više osoba koje su se našle u zoni sukoba ispričalo kako su se još u nedjelju u krugu predsjedničke palače čule borbe i pucnjevi iz vatrenog oružja. Borbe su navodno bile vrlo teške. No, te informacije zasad nisu potvrđene, kao ni informacija gdje se svrgnuti predsjednik nalazi.

Prije priopćenja vojske, Afrička unija i Zapadnoafrički blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem puča u Burkini Faso, rekavši da drže vojsku odgovornom za Kaboreovu sigurnost. Udar je osudio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:20