SPEKTAKULARNA AKCIJA POLICIJE

DRŽAVNI VRH FEDERACIJE BiH POD ISTRAGOM ZBOG KORUPCIJE Uhićen predsjednik Budimir!

Živko Budimir je navodno primao mito u iznosu od 40 tisuća eura za pomilovanje okorjelih kriminalaca

NOVO 17:53 Tužiteljstvo BiH je u kasnim poslijepodnevnim satima i službeno potvrdilo da je uhićen Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. U akciji je ukupno uhićeno 19 osoba.

----------------------------------------------------------------------

15:30 Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir nije uhićen, no točno je da policija pretražuje njegov ured u Sarajevu, izjavila je u petak poslijepodne Budimirova savjetnica za medije Laura Bošnjak.

"Demantiram da je (Budimir) uhićen", izjavila je Bošnjak novinarima okupljenom oko zgrade Predsjedništva BiH u kojoj se nalazi i ured entitetskog predsjednika.

Kazala je i kako je točno da policija i predstavnici Tužiteljstva BiH pretražuju Budimirov ured, no odbila je kazati zbog čega ističući kako za to nema ovlasti.

Iz zgrade Predsjedništva BiH izašao je tužitelj Tužiteljstva BiH Oleg Čavka koji je novinarima samo ponovio kako je u tijeku akcija usmjerena na suzbijanje korupcije.

Iz Tužiteljstva BiH najavljeno je kako će više informacija o cijelom slučaju objaviti oko 17 sati.

14:45 Predsjednik Federacije BiH Živko Budimirn navodno se pozvao na imunitet, tako da neće biti uhićen tokom istrage o otkrivanju počinitelja kaznenih djela, ali mu je ograničeno kretanje, javlja Radio Sarajevo.

12:53 SARAJEVO, MOSTAR - Djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Federacije BiH danas su, po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva BiH izveli tri operativne akcije na širem području države, a u jednoj od njih uhićen je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, javlja Radio Sarajevo.

U tijeku je pretraga prostorija predsjedništva, te prostorija Vlade Federacije.

Prema priopćenju Tužiteljstva, 'cilj ovih istražnih aktivnosti je otkrivanje koruptivnih kaznenih djela čiji su počinitelji najviši dužnosnici Federacije BiH.'

Akcije SIPA-e, pod kodnim imenima 'Memory', 'Patriot' i 'Pravda' obuhvaćaju grupu od desetak osoba, a provode se u vezi s počinjenim kaznenim djelima korupcije i kaznenim djelima protiv službene i druge odgovorne dužnosti, te prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom, prenosi Radio Sarajevo.

Televizija Federacije BiH javlja kako je Budimir uhićen zbog optužbi da je primao mito za pomilovanja. FTV također prenosi kako je u prostorije Vlade FBiH u Mostaru stigla hitna pomoć, koja je navodno došla jer je šefu Budimirovog kabineta, Vinku Drnovcu, pozlilo kada je u prostorije ušla policija.

Prema pisanju portala Slobodna Bosna, Budimir je primao mito od oko 40.000 eura za pomilovanja, te bi za tu cijenu okorjeli kriminalci bili pušteni iz zatvora. Od 435 zahtjeva za pomilovanje, Budimirovim potpisom oslobođeno je njih 162 osuđenika, među njima i Mersed Hadžić zvan Švicarac, koji je u Zenici služio kaznu od 2,5 godine za pokušaj ubojstva, navodi FTV.

Dio akcija provodi se i na području Širokog Brijega gdje je predmet policijske obrade poslovanje kompanija obitelji zamjenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:10