ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO BiH 'U slučaju Orašja ne radi se o zajedničkom zločinačkom pothvatu'

Arhivska fotografija: General HVO-a Đuro Matuzović (skroz desno) rukuje se s generalom vojske bosanskih Srba Novicom Šimićem (desno), a američki general Willams Nash (okrenut leđima, u sredini) razgovora sa pukovnikom Armije BiH Muharemom Efendićem
 Reuters arhiva

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine opovrgnulo je u četvrtak da se u predmetu ratnih zločina na području općine Orašje protiv generala HVO-a Đure Matuzovića i drugih radi o zajedničkom zločinačkom pothvatu.

U priopćenju dostavljenom iz Državnog odvjetništva BiH navodi se "da se u predmetu za ratne zločine u Orašju, ne radi o kvalifikaciji zajedničkog zločinačkog pothvata, već da se navedeni sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina". Pri tome se pojašnjava kako se radi o zločinima protiv čovječnosti i ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti.

"Državno odvjetništvo BiH u proteklom je desetljeću procesuiralo stotine optuženih za ratne zločine, svih nacionalnosti iz svih vojnih struktura, te postupa po najvišim standardima procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava, o čemu smo informirali i veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, koji je posjetio Državno odvjetništvo BiH", navodi se u priopćenju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je istaknuo, ne navodeći konkretno primjer uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju, da su za Hrvatsku neprihvatljive političke formulacije koje uključuju 'pojedine akte pravosudnih tijela BiH koje sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Hrvatsku'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 17:03