PLANETARNA PARADA

Držite oko ovaj tjedan na noćnom nebu, vidi se gotovo cijeli Sunčev sustav! Čak pet planeta poravnalo se s Mjesecom

Evo kako vidjeti Jupiter, Merkur, Veneru, Uran i Mars

Ilustrativna fotografija

 Oliver Taylor/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovaj tjedan obožavatelji astronomije i raritetnih događaja na nebu mogu svjedočiti planetarnoj paradi - poravnavanju Jupitera, Merkura, Venere, Urana i Marsa s Mjesecom.

Spektakl su, piše The Daily Mail, neki na zemaljskoj kugli prvi puta mogli vidjeti tijekom jučerašnjeg dana, ali najbolji pogled pružao se sinoć. Najvidljivija je bila Venera jer se radi o najsvjetlijem objekt na noćnom nebu uz Mjesec, a najveći planet Jupiter i nama susjedni Mars isto su se tako mogli vidjeti golim okom. Za Merkur i Uran, pak, trebao je teleskop.

- Možete vidjeti gotovo cijeli Sunčev sustav u jednoj noći – rekao je Rory Bentley, astronom sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu za Popular Science.

Planetarna parada najbolje se mogla vidjeti izvan naseljenih mjesta, a nebeska tijela jednako su bila vidljivi na južnoj i sjevernoj polutci. Zadnji put se pet planeta, kao sinoć, poravnalo 2020. godine i prije toga još 2016. To se događa, tumače stručnjaci, jer je Sunčev sustav oblikovan poput ravnog diska s planetima koji kruže oko istog ravnog područja.

- Divno je vidjeti toliko entuzijasta #Planetarne parade večeras na plaži Portobello. Prekrasno vedro nebo – Venera i Mars izgledaju sjajno – samo je šteta što smo daleko na sjeveru, Jupiter i Merkur su zapravo postavljeni zajedno sa Suncem – napisala je škotska astronomkinja Catherine Heymans na svom Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 18:01