BEZ NOVOG POGLAVLJA

DSHV zabrinut i razočaran što Srbija ne napreduje u pristupanju Europskoj uniji

‘DSHV će zato ostati posvećen procesu europskih integracija te će i dalje nastaviti upozoravati na probleme‘
 Mike Kemp/Tetra Images/Profimedia

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je u četvrtak razočarenje što Srbija ni ove godine nije otvorila niti jedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima s EU, te je naglasio da posebno zabrinjava što nema boljitka u području vladavine prava.

„DSHV je uvijek isticao kako je pitanje ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava ključno za što kvalitetniji proces europskih integracija“, navedeno je u njihovu priopćenju za javnost.

Stranka hrvatske manjine smatra da u tom procesu nikako ne smije biti simuliranih aktivnosti, posebice spram građana koji pripadaju manjinskim zajednicama.

„Iako smo uvijek nastojali biti pouzdanim i aktivnim partnerom u postupku europskih integracija, nismo uvijek nailazili na razumijevanje države i njezinih institucija, a znali smo biti i lažno optuživani za instrumentalizaciju od strane vlasti iz Zagreba“, upozorava se u njihovu obraćanju javnosti.

Hrvati u Republici Srbiji su, dodaje se, zajednica koja se suočava s brojnim izazovima i problemima, kao što su isključenost iz procesa donošenja odluka, izloženost različitim vidovima antihrvatskoga sentimenta, te zaprječavanje ostvarivanja prava u tradicionalno manjinskim područjima, napose u području obrazovanja i službene uporabe jezika i pisma.

DSHV će zato ostati posvećen procesu europskih integracija te će i dalje nastaviti upozoravati na probleme koji postoje unutar tog procesa, zaključuje se.

Zemlje članice EU nisu na Međuvladinoj konferenciji Srbije i EU 22. lipnja dale zeleno svjetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom.

Još od 10. prosinca 2019. godine Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje u procesu pristupanja Uniji, objavila je regionalna televizija N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:17