POGLED NA CRVENO MORE

DUBAI DOBIVA OPAKU KONKURENCIJU Saudijska Arabija gradi najvišu zgradu na svijetu, visoku 1000 m

 Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Saudijska Arabija namjerava idućeg tjedna početi graditi najviši toranj na svijetu, koji će sezati jedan kilometar u zrak kad bude završen.

Kingdom Tower u obalnom gradu Jeddah bit će 173 metra viši od trenutačnog svjetskog rekordera, Burdž Kalife u Dubaiju koji je visok 827 metara.

Procijenjeno je kako će koštati oko 1,23 milijardi, a njegovih 200 katova sastojat će se od približno pola milijuna četvornih metara betona i 80 tisuća tona čelika te će trebati pet godina da ga sagrade.

U tornju s pogledom na Crveno more bit će hotel s pet zvjezdica, apartmani, uredski prostori te vidikovac.

No gradnja ove zgrade kraj neće biti nimalo laka.

Naime, struktura tornja mora biti u stanju izdržati sol obližnjeg oceana, a temelji će se nalaziti 60 metara ispod površine zemlje.

Uz to, zgrada će zbog svoje visine morati biti posebno otporna na jake udare vjetra. Da bi se suprotstavili tome arhitekti su dizajnirali oblik kojim će izbjeći direktne udare vjetra tako što će vjetar kružiti oko zgrade.

Unatoč tome što materijal moraju dovesti na visinu od 1000 metara, direktor Vijeća visokih zgrada, Sang Dae Kim kazao je kako je sve izvedivo:

- U ovom trenutku možemo sagraditi zgrade od jednog ili možda dva kilometra. Za sve više od toga morali bi prethodno napraviti mnogo domaće zadaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:03