SPAŠAVANJE TURIZMA

Dubai izgubio goste iz Indije, pokušava nadoknaditi izgubljeno na novim tržištima

Posjetiteljima iz Indije, tradicionalno najvećeg emitivnog tržišta, uglavnom je zabranjen ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate
 Giuseppe Cacace/AFP

Dubai očekuje da će ove godine privući preko 5,5 milijuna stranih turista, otprilike kao i u pandemijskoj 2020. godini, procjenjujući da bi nova tržišta mogla nadoknaditi gubitak gostiju iz ključnih zemalja u kojima su putovanja zabranjena.

Procjena za ovu godinu bila bi tek trećina brojke koju je Dubai zabilježio u 2019.

Posjetiteljima iz Indije, tradicionalno najvećeg emitivnog tržišta, uglavnom je zabranjen ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) zbog najnovijeg vala zaraze.

Ujedinjeno Kraljevstvo, treće na ljestvici emitivnih tržišta u 2019., zabranilo je izravne letove iz UAE, propisavši povratnicima obavezu hotelske karantene.

Dužnosnik dubajskog ministarstva turizma Issam Kazim izjavio je da su brojke s novijih tržišta u Europi, Africi i u Zajednici Nezavisnih Država (ZND) dobre.

"Sva ta tržišta počet će se zbrajati i, nadamo se, popunjavati praznine, pa će se stvoriti puno snažniji temelji za izgradnju sigurnog oporavka u budućnosti", rekao je Kazim Reutersu na sajmu arapskog turizma u Dubaiju.

Grad se otvorio za međunarodne posjetitelje u srpnju prošle godine i postao popularno mjesto za odmor za novogodišnje praznike, kada su mnoga druga globalna odredišta bila zatvorena zbog pandemije.

Dolazak stranih turista poklopio se ipak s drugim valom zaraze koronavirusom u UAE, pa je Dubai pooštrio ograničenja kapaciteta hotela i restorana. Mnoga od tih ograničenja ublažena su tek ovoga tjedna, ističe Reuters.

Kazim rast broja novozaraženih u UAE objašnjava raširenim testiranjem, ističući da će se, što se više ljudi bude testiralo, otkrivati i više zaraženih.

Njihov je broj sada pao s dnevnog vrhunca od 3.977 novih slučajeva u veljači na otprilike 1.300. Vlasti ne otkrivaju brojke za svaki emirat posebno.

Dubai također očekuje da će Expo 2020, lani odgođen zbog pandemije i prebačen na razdoblje od listopada do ožujka, privući mnoge turiste koji ga nikada ranije nisu posjetili.

Prije pandemije organizatori su tvrdili da Expo može privući 11 milijuna stranih posjetitelja, a Kazim je u utorak izjavio da pandemija otežava procjene.

Emirat Ras Al Khaimah na sjeveru zemlje očekuje u ovoj godini 915 tisuća posjetitelja, što je za 14 posto više nego u 2020. godini, ali i dalje za 1,1 milijun manje nego u 2019.

"Oprezno smo optimistični i vjerojatno će biti bolje no što očekujemo, ali puno je toga još neizvjesno", rekao je Raki Phillips, direktor agencije za razvoj turizma Ras Al Khaimaha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:05