CRVENA LINIJA

Duda: NATO bi morao ozbiljno razmisliti ako Putin upotrijebi kemijsko oružje

‘Ako upotrijebi bilo kakvo oružje za masovno uništenje, to bi potpuno promijenilo stvari‘, kazao je poljski predsjednik

Poljski predsjednik Andrzej Duda 

 Saul Loeb/AFP

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u intervjuu u nedjelju da bi ruska upotreba kemijskog oružja u Ukrajini sve promijenila i da bi NATO morao ozbiljno razmisliti o tome kako da odgovori.

Upitan bi li, da Putin upotrijebi kemijsko oružje, to bila crvena linija za NATO nakon koje se mora uključiti, Duda je rekao za televiziju BBC: "Ako upotrijebi bilo kakvo oružje za masovno uništenje, to bi potpuno promijenilo stvari".

"Zasigurno, NATO i njegovi čelnici pod vodstvom SAD-a morat će sjesti za stol i zaista ozbiljno razmisliti što učiniti, jer tada počinje biti opasno", rekao je.

Otkad je Vladimir Putin počeo invaziju 24. veljače, SAD je zabrinut u pogledu mogućeg uvlačenja NATO-a u širi rat s Rusijom.

Zapadni dužnosnici rekli su u petak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini u napadu pod "lažnom zastavom" kako bi naknadno imala opravdanje za svoju invaziju, ali ništa ne upućuje na širu upotrebu takvog oružja u ratu.

U srijedu je Washington opovrgnuo ponovne ruske optužbe da SAD upravlja laboratorijima za biološko oružje u Ukrajini nazvavši optužbe "smiješnima" te sugerirao da Moskva možda postavlja temelje za korištenje kemijskog ili biološkog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:57