SUNAK ILI JOHNSON?

Dugi noćni razgovor riješio političku budućnosti Velike Britanije? Šire se glasine da je dogovor na pomolu

Kandidati za novog lidera Torijevaca imaju vremena do ponedjeljka do 14 sati da osiguraju 100 nominacija

Rishi Sunak i Boris Johnson

 Tayfun Salci/Zuma Press/Profimedia/Tayfun Salci/zuma Press/profimedia

Bivši britanski premijer Boris Johnson i Rishi Sunak navodno su razgovarali do kasno u noć dok se povećavaju nagađanja o tome bi li njih dvojica mogla postići dogovor o postavljanju temelja za jedinstvenu konzervativnu vladu.

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon ostavke Liz Truss s mjesta premijerke, nakon što je izgubila povjerenje članova parlamenta iz redova svoje Konzervativne stranke i javnosti.

List Times objavio je da za sada dogovor nije postignut.

Johnson zaostaje za svojim bivšim ministrom financija u javnoj potpori zastupnika jer je Sunak u subotu stekao važnog saveznika u Kemi Badenoch, a tvrdnje pristaša bivšeg premijera da je dosegao broj potreban da osigura mjesto na glasačkom listiću torijevaca osporene su.

Sir James Duddridge, Johnsonov prijatelj, tvrdi da bivši premijer ima podršku 100 zastupnika koji su potrebni da bi mu se osiguralo mjesto u glasanju.

Ali Sunakov pristaša Richard Holden u to sumnja tvrdeći da ekvivalentan broj javnih izjava nije dan "jer one ne postoje".

Kako se dan bližio kraju, ni Johnson ni Sunak nisu objavili svoju kandidaturu, a izvješća sugeriraju da su navečer razgovarali kako bi dogovorili zajednički plan.

Kao udarac Johnsonovoj kampanji, ako odluči tražiti drugi mandat u Downing Streetu, tajnica za međunarodnu trgovinu i bivša kandidatkinja za vodstvo Badenoch stala je uz bivšeg ministra financija, ustrajući na tome da nije vrijeme za "nostalgiju za kavalirskim elanom iz 2019. godine".

Priznala je da je "povremeno" bila članica "kluba obožavatelja Borisa Johnsona", ali je rekla da torijevci ne "organiziraju natjecanje u popularnosti" i naglasila da stranka "nije sredstvo za osobne ambicije bilo kojeg pojedinca".

Johnson se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi planirao drugu utrku za čelnu poziciju, a taj je potez podijelio mišljenja među konzervativnim zastupnicima, uključujući njegove bivše saveznike.

Johnsonov potencijalni povratak podijelio je mišljenje čak i među njegovim saveznicima u parlamentarnoj stranci, uključujući bivšeg zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Dominica Raaba.

Raab je rekao da "ne možemo ići unatrag" i istaknuo da se bivši premijer suočava s istragom o svojim postupcima oko zabave u njegovoj rezidenciji za vrijeme lockdowna.

Bivši premijer dosad je dobio potporu šestero ministara: Bena Wallacea, Jacoba Rees-Mogga, Simona Clarkea, Chrisa Heatona-Harrisa, Aloka Sharme i Anne-Marie Trevelyan.

Ali njegova javna podrška bila je daleko ispod one koju je dobio Sunak.

Torijevski zastupnici glasat će u ponedjeljak između najviše tri kandidata, a dvojica najboljih kandidata bit će istaknuta stranačkom članstvu osim ako se jedan ne povuče te će rezultati biti objavljeni u petak.

Kandidati imaju vremena do ponedjeljka do 14 sati da osiguraju 100 nominacija.

Unatoč tome što je jedina kandidatkinja koja se do sada izjasnila o svojim ambicijama, šefica donjeg doma parlamenta i članica vladina kabineta Penny Mordaunt daleko je iza svojih potencijalnih suparnika u javnoj potpori zastupnika, sa samo 21 glasom u odnosu na Johnsonovih 44 te i Sunakovih 113, prema podacima PA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 13:32