DAN DRŽAVNOSTI

Đukanović: Crna Gora je davno izabrala svoj europski put, s kojeg nema skretanja ni povratka

Crnogorski predsjednik poručio je da su danas pred njegovom zemljom novi izazovi, ali da nema bojazni za njenu europsku budućnost
Milo Đukanović
 
 Tonci Plazibat/Cropix

Crna Gora je pouzdan susjed, uvažena članica NATO i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, kazao je u ponedjeljak crnogorski predsjednik Milo Đukanović na prijemu koji je organizirao uz obilježavanje Dana državnosti Crne Gore.

Crna Gora 13. srpnja slavi kao Dan državnosti jer je na taj dan 1878. na Berlinskom kongresu priznata kao neovisna država, a 1941. godine na isti dan je u Crnoj Gori počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsjednik poručio je da su danas pred njegovom zemljom novi izazovi, ali da nema bojazni za njenu europsku budućnost.

"Crna Gora je davno prošla raskršće na kojem je izabrala svoj europski put, s kojeg nema skretanja ni povratka. Bez obzira što postoje, i u Crnoj Gori i izvan Crne Gore, oni koji bi to željeli", rekao je Đukanović.

On je istaknuo da Crna Gora ove godine slavi Dan državnosti u znaku velikog jubileja, 80. godišnjice "Trinaestojulskog ustanka“ - prvog masovnog ustanka u porobljenoj Europi, događaju, kako je rekao, „koji je potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorija na kojoj živi“.

Također, obilježava se i 143 godine od kada je Crna Gora službeno priznata i potvrđena kao neovisna država čime je i „formalno postala dio civilizacijskog kruga europskih naroda i država, u kojem svoje mjesto želimo zauzeti i u ovom vremenu“, kazao je crnogorski predsjednik dodavši da je 13. srpnja datum koji je kroz povijest "postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore“.

Kako je priopćeno iz njegovog ureda, čestitke povodom Dana državnosti Crne Gore Đukanoviću su između ostalih uputili predsjednik SAD-a Joseph Biden, predsjednik Kine Xi Jinping i papa Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 08:21