O PADU VLADE

Đukanović: ‘Crna Gora je naučila lekciju. Ovisnost o velikosrpskom nacionalizmu bit će jako opasna‘

‘Spremni smo pružiti podršku manjinskoj vladi‘ - poručio je Milo Đukanović

Milo Đukanović

 Savo Prelević/AFP

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović komentirao je pad Vlade u toj zemlji.

"Podržat ćemo svaku vladu koja će čuvati građanski i sekularni karakter Crne Gore, unapređivati multietničku demokraciju i doprinositi dinamičnom ekonomskom razvoju kako bi Crna Gora, kao demokratski i ekonomski razvijena zemlja, u bliskoj budućnost bila dio Europske unije“, rekao je Đukanović u intervjuu za Deutsche Welle.

On ocjenjuje da se njegova zemlja sada nalazi "u procesu konsolidacije vlasti“ i da je njen najveći interes da što prije dobije odgovornu vladu.

Đukanović je podsjetio da je njegova stranka Demokratska partija socijalista (DPS) i nakon prošlogodišnjih izbora ponudila podršku jednoj manjinskoj vladi, smatrajući da će "biti vrlo opasno za Crnu Goru ako vladajuća koalicija bude tako ovisna od velikosrpskog nacionalizma".

Dosadašnju vladu su činile tri koalicije od kojih je, ocjenjuje Đukanović, "jedna potpuno jasno profilirana velikosrpska koalicija i smatrali smo da će, ako ona bude opredjeljivala državnu politiku, to biti jako opasno za Crnu Goru".

"U vladi nećemo sudjelovati"

"Danas kažemo: Spremni smo pružiti podršku manjinskoj vladi – dakle koalicijama koje su građanskog karaktera, koje žele pomoći Crnoj Gori da ide ka Europi – spremni smo podržati tu vladu i u njoj nećemo sudjelovati. Trebalo je očigledno ovakvih 14 mjeseci neuspješnog iskustva da bi se sada vratili tom prijedlogu“, kaže Đukanović.

"Trebalo je vremena da se shvati kako svaka promjena ne znači i promjenu na bolje. Promjena može biti i nagore. Crna Gora je sada prošla jednu promjenu nagore. Ali, to ne znači da se DPS po automatizmu vraća na vlast, niti to znači da će se vratiti ista kakva je otišla s vlasti. Vrlo smo pravilno razumjeli poruku birača, ovih godinu dana smo jako radili na otklanjanju slabosti, na reformama u stranci“, govori Đukanović i zaključuje: "Mislim da je Crna Gora naučila još jednu lekciju i da će sada, nakon ovog iskustva, pametnije odlučivati o svojoj budućnosti.“

Povratak DPS-a?

Đukanović je ocijenio da je njegova stranka DPS u proteklih 14 mjeseci pokazala da se može odgovorno baviti politikom i iz oporbe.

"Ja smatram da je zahvaljujući nama, zahvaljujući državotvornoj opoziciji, Crna Gora uspjela odoljeti ofanzivi Beograda. Mi smo poslije 30. kolovoza prošli jednu jako agresivnu ofanzivu iz Beograda. Velikosrpski nacionalizam iz Beograda je shvatio da su pobjedom njihovih miljenika otvorena vrata za novu aneksiju Crne Gore, ovog puta kroz projekt 'Srpskog sveta'. To se nije dogodilo zato što smo imali državno-odgovornu opoziciju koju je predvodio DPS," rekao je predsjednik Crne Gore.

A što se tiče daljnjih planova Demokratske partije socijalista, Đukanović za Deutsche Welle kaže: "Vjerujemo u sebe, reforme koje smo proveli u stranci, i mi ćemo se vratiti, u to nema nikakve sumnje. Hoće li to biti sad? Za godinu, dvije, tri? Nema nikakve žurbe. Ali pokazujemo odgovornost i iz opozicijskih klupa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 07:55