ERDOGAN U CRNOJ GORI

Đukanović i Erdogan suglasni da su odnosi Crne Gore i Turske prijateljski

Erdogan se zahvalio na gostoprimstu istaknuvši da je Turska među vodećih deset država po ulaganjima u Crnoj Gori
Recep Tayyip Erdogan i Milo Đukanović
 Emin Sansar/AFP

Turska odlično razumije deficit stabilnosti na Zapadnom Balkanu i zbog toga ustraje na otvorenim vratima NATO-a i EU-a za tu regiju, rekao je u subotu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta s turskim kolegom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je prvi čelnik turske države koji je posjetio Crnu Goru.

Đukanović je rekao da će posjet biti novi impuls odnosima dviju država. "Upoznao sam gosta s onim što je realnost političkog života u Crnoj Gori, ali i rekao da je Crna Gora stabilna", izjavio je.

Đukanović je podsjetio da se odnosi dviju država prožeti povijesnim i kulturološkim nitima i dodao da više od 150 Crnogoraca koji žive u Turskoj predstavlja "važan most povezivanja ove dvije države”.

Dodao je da je na Cetinju 1879. otvoreno prvo tursko veleposlanstvo, a da je 1885. odžana prva proslava praznika Otomanske države.

Erdogan se zahvalio na gostoprimstu istaknuvši da je Turska među vodećih deset država po ulaganjima u Crnoj Gori. Rekao je i da vjeruje da će ta zemlja uskoro postati članica EU, podsjetivši na punu podršku Ankare njenom članstvu u NATO-u.

“Crna Gora nastavlja poštovati mirnodopske aktivnosti i moramo čestitati na značajnim koracima koje vaša zemlja čini na putu prema EU -u. Nadamo se da će uskoro postati članica Unije”, rekao je Erdogan.

Podsjetivši da je Turska među prvima priznala crnogorsku neovisnost, istaknuo je suradnju u obrazovanju rekavši da su stotine učenika iz Crne Gore svih vjera i nacija bili stipendisti turske vlade i stekli obrazovanje na turskim sveučilištima.

Tijekom jednodnevnog boravka u Crnoj Gori, Erdogan će se susresti s premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem.

Obići če najmanju crnogorsku općinu Tuzi na granici sa Albanijom u kojoj živi većinsko bošnjačko i albansko stanovništvo. Erdoganu će ondje predsjednik Islamske zajednice Rifat Fejzić uručiti najveće priznanje mešihata "Husein-paša Boljanić”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 01:13