INTERVJU ZA RTL

Đukanović: ‘Velike Srbije nema bez Crne Gore. Jasno je tko pokušava obnoviti tu ideju‘

‘Riječ je o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu‘
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
 Emin Sansar/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Službeni posjet Hrvatskoj crnogorski predsjednik Milo Đukanović završio je današnjim posjetom Brijunima. U društvu predsjednika Zorana Milanovića, donosi RTL

Dva dana je u posjetu Hrvatskoj, a dobio je i potporu za priključivanje Crne Gore Europskoj Uniji.

"Dobio sam potporu za daljnji produžetak europskog puta Crne Gore. Kao što znate Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena, a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u euroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU-om. Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas, nego sve u regiji. Ja osobno smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj", rekao je.

Komentirao je destabilizaciju do koje je došlo posljednjih dana.

"Riječ je o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu. Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija u ovom dijelu Europe nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na europskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerojatno potaknuti geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema "velike Srbije" bez Crne Gore u njenom sastavu".

"Nema dileme, državni vrh Srbije stoji iza toga", rekao je Đukanović i nastavio:

"Naravno, državni vrh Srbije na čelu s Vučićem. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom - ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji. Nakon što je Srbija izgubila Kosovo, čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopće ideja Velike Srbije održavala u životu".

Kako je došlo do toga, kako ste rekli, da je Srpska pravoslavna crkva alat ostvarenja Velike Srbije? Jeste li vi napravili grešku kod donošenja zakona o vjeroispovijesti, upitao je novinar RTL-a Danas.

"Točno je. Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma. Kao što znamo, 90-ih godina bilo je više tih instrumenata. Postojala je JNA, postojala je jugoslavenska policija, jugoslavenska služba sigurnosti, jugoslavenska carina, zakoni. Sve to je moglo biti zloupotrebljavano iz Beograda u korist ideje velikosrpskog nacionalizma. Danas više toga nema ostala je Srpska pravoslavna crkva koja je pristala biti instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestira upravo u aktualnim problemima u Crnoj Gori", kaže.

Upitan može li doći do sukoba u Crnoj Gori, Đukanović odgovara:

"To ne ovisi samo o nama, kao što znate, nije se jednostavno iz Crne Gore nositi sa Srbijom u sukobu i još se teže nositi ako znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija koja preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava ostvariti svoje geopolitičke interese na zapadnom Balkanu koji su po definiciji suprotstavljeni europskom jedinstvu i europskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ako izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno".

Na pitanje misli li da ova vlast može gurati još tri godine odgovorio je:

"Ne mislim. Dakle, jasno je da ova vlast nema nikakvu viziju. Njihova vizija nije da napravi sljedeće korake ka usvajanju europskog sistema vrijednosti, ka članstvu Crne Gore Europskoj Uniji", rekao je Đukanović.

Upitan je i komunicira li sa srpskim kolegom Vučićem.

"Dok je ta komunikacija bila moguća, jako sam se trudio da doprinesem konstruktivnom odnosu i održavao sam tu komunikaciju dok je to bilo moguće. Posljednjih godinu dana to više nije moguće tako da te komunikacije nema, a umjesto toga svakodnevno vidimo što nam se poručuje s medijsko-političke scene Srbije. Nema nikakve sumnje, to je otvoreno neprijateljstvo i negiranje Crne Gore i negiranje crnogorskog nacionalnog identiteta i mi smo u stanju potrebe da se obranimo od te nove ofenzive", rekao je crnogorski predsjednik.

"Znamo da ovdje nacionalističke i šovinističke ideje nikada ne doživljavaju svoj konačan kraj. Uvijek se traži nova prilika. Danas se Srbija ponaša kao netko tko nije razumio da je 90-ih imao pogrešnu politiku. Tada je nas u Crnoj Gori vodila ideja da pokušamo sačuvati Jugoslaviju. Ispostavilo se da to nije realna ideja i krenuli smo svojim putem i ostvarili smo ciljeve svojim putem. Beograd nije došao do zaključka da je to pogrešna politika. Došao je do zaključka da je to loše vrijeme i da sada postoji bolje vrijeme i prije svega da je to bolje vrijeme zahvaljujući promjeni geopolitičkih okolnosti i osnaženoj Rusiji. Tako da je to sada nada da ta ista politika može dovesti do onih ciljeva do kojih nije dovela ranih 90-ih", kaže Đukanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:04