POSJET SJ. MAKEDONIJI

ĐUKANOVIĆA RAZVESELIO POSJET POMPEA 'To je nešto što smo priželjkivali. Dobra je pojačana zainteresiranost američke politike za Zapadni Balkan'

Milo Đukanović
 Stevo Vasiljević / REUTERS

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u srijedu tijekom posjeta Sjevernoj Makedoniji da je posjet američkog državnog tajnika regiji Mikea Pompea ohrabrujuć te da je zapadnom Balkanu potrebna europska i američka pomoć da uspješno savlada probleme i da učvrsti stabilnost.

“Raduje me posjet Pompea regiji. Taj posjet je na liniji pojačanog prisustva SAD-a u našoj regiji. To je nešto što smo priželjkivali. Smatram da je dobra pojačana zainteresiranost američke politike za zapadni Balkan”, rekao je Đukanović nakon susreta s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Panderovskim u Skopju.

Prvi čovjek State Departmenta Mike Pompeo posjetit će Crnu Goru u 4. listopada, zatim dan kasnije i Sjevernu Makedoniju.

Pompeo je krajem kolovoza imenovao iskusnog diplomata Matthew Palmera za specijalnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan, koji je sredinom rujna posjetio regiju.

Nakon susreta s crnogorskim državnim vrhom 9. rujna, Palmer je kazao da su „SAD posvećene i fokusirane na zapadni Balkan i spremne biti partner državama regije na putu ka europskim i euroatlantskim institucijama“.

Upravo je u New Yorku prošlog tjedna na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda, crnogorski predsjednik iznio je ideju kako i EU treba imenovati specijalnog izaslanika za regiju zapadnog Balkana.

"Razveselilo me da je državni tajnik SAD-a imenovao Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika, očekujem da bi i Europska unija trebala postupiti na sličan način i da bi ona u bliskoj budućnosti trebala imati nekog tko će se pozabaviti realnim problemskim prioritetima zapadnog Balkana“, priopćio je Đukanović za Glas Amerike.

Pompeo će biti drugi visoki dužnosnik SAD-a iz Trumpove administracije koji je posjetio Crnu Goru. Prethodno je u kolovozu 2017. u toj zemlji boravio potpredsjednik SAD Mike Pence.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15