NEZAPAMĆENO U PROSINCU

Dunav se izlio usred Budimpešte, valovi udaraju u Parlament: ‘Ovo se nije dogodilo od 1987.‘

Ovogodišnje poplave Dunava nisu prouzročile veću štetu u Budimpešti, no stručnjaci upozoravaju na mogućnost češćih ranih poplava zbog klimatskih promjena

Budimpešta

 Balint Szentgallay/Zuma Press/Profimedia/Balint Szentgallay/zuma Press/profimedia

Dunav se u neobično ranim zimskim poplavama u Budimpešti u četvrtak izlio iz korita, s najvišim vodostajima u posljednjih deset godina uslijed jakih kiša i snijega praćenih blagim vremenskim prilikama.

Iz glavne mađarske uprave za vode priopćili su da je Dunav kasno u srijedu dostigao vrhunac od 6,93 metra, što je ipak manje od 8,91 metara 2013. i ekstremnih poplava u srednjoj Europi.

Ovogodišnje poplave Dunava nisu prouzročile veću štetu u Budimpešti, no stručnjaci upozoravaju na mogućnost češćih ranih poplava zbog klimatskih promjena.

"Zimske oborine rastu, i s porastom temperatura bit će manje snijega, a on će se onda i ranije topiti", rekla je Anna Kis iz klimatske inicijative "1,5 stupnjeva“.

Iz uprave za vodu su priopćili da je posljednji put razina Dunava u prosincu premašila 6 metara 1987. godine, ali tada nije poplavio ceste uz obalu.

"U dunavske pritoke palo je mnogo oborina, a snijeg se zbog blagog ali vlažnog vremena otopio pa je poplava stigla ranije", navodi se.

Dodaju da se svejedno ne može isključiti mogućnost ponovne poplave u proljeće.

Stanovnici Budimpešte šetali su duž rijeke na suncu, uživajući u rijetkom prizoru valova koji zapljuskuju nasip ispod zgrade parlamenta.

"Sjećam se velikih poplava, ali ne u prosincu. U prosincu se Dunav znao lediti. Sjećam se vremena kad sam bio vrlo mlad i kad su led oko Lančanog mosta morali razbijati eksplozijama", rekao je jedan od prolaznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:57