‘FILIPINSKA POBJEDA‘

Duterte čestitao istraživačkoj novinarki koja je dobila Nobela zbog tekstova o njegovoj koruptivnoj vlasti

Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika
Rodrigo Duterte 
 Noel Celis/AFp

Ured filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea u ponedjeljak je čestitao novinarki Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi za mir, izrazivši zadovoljstvo te nazvavši je "filipinskom pobjedom".

Ressa, osnivačica neovisnog filipinskog portala Rappler nagradu dijeli s Dmitrijem Muratovom, a dobili su je za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, naveo je Norveški odbor, u znak podrške slobodi govora koja je ugrožena diljem svijeta.

Izvještavanje Rapplera uključuje pomno praćenje smrtonosnog Duterteova rata protiv droge i niz istraživačkih izvještaja o vladinoj strategiji da iskoristi blogere da prošire bijes među online pristašama koji prijete i diskreditiraju Duterteove kritičare.

image
Maria Ressa
Pbs/Everett/Profimedia

Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, a čiji je cilj bio uništiti vjerodostojnost nje i Rapplera, rekla je.

Odgovarajući na pitanje o tome što nagrada znači za vladu, glasnogovornik predsjednika Harry Roque na redovnoj konferenciji za novinare rekao je: "To je pobjeda jedne Filipinke i jako smo sretni zbog toga".

"Naravno da je istina da postoje pojedinci koji smatraju da Maria Ressa još mora očistiti svoje ime pred sudom", rekao je u prvom komentaru na dodjelu u petak iz Duterteova kampa.

Nagradu su pozdravili mnogi na Filipinima, a kritičari su rekli da je to prijekor Duterteu, čestom kritičaru Rapplera.

Upitana u ponedjeljak koja bi bila njezina poruka Duterteu, Ressa ga je pozvala da ne slijedi pristup 'podijeli i osvoji'.

"Preklinjem vas, ujedinite ovu zemlju. Nemojte nas razdvajati", rekla je u intervjuu za informativni kanal ANC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 15:43