SUSRET U DAMASKU

Dužnosnik Bijele kuće s vladom Bašara al-Asada razgovarao o oslobađanju dvojice Amerikanaca

Bio je to prvi susret visoko rangiranog američkog dužnosnika u Siriji s izoliranom vladom u više od deset godina
Bashar al-Assad
 - AFP

Dužnosnik Bijele kuće posjetio je ove godine Damask kako bi u tajnosti razgovarao sa sirijskom vladom o oslobađanju najmanje dvojice zatočenih američkih državljana, izvijestio je u nedjelju Wall Street Journal.  

Zamjenik pomoćnika američkog predsjednika Donalda Trumpa i najviši dužnosnik Bijele kuće za protuterorizam Kash Patel otputovao je avionom u Damask gdje se sastao sa sirijskom vladom, piše WSJ, pozivajući se na neimenovane dužnosnike Trumpovog kabineta.

Bio je to prvi susret visoko rangiranog američkog dužnosnika u Siriji s izoliranom vladom Bašara al-Asada u više od deset godina, navodi list riječi dužnosnika kabineta i drugih izvora upoznatih s pregovorima.

Američki dužnosnici žele ishoditi slobodu za novinara-freelancera i nekadašnjeg mornaričkog časnika Austina Ticea i za Madža Kamalmaza, američkog liječnika sirijskog porijekla kojem se gubi trag nakon što je 2017. zaustavljen na kontrolnoj točci sirijske vojske, piše WSJ.

Smatra se da sirijske vlasti drže još najmanje četiri američka državljanina ali o njima se ne zna puno.
Trump je u ožujku napisao osobno pismo Bašaru al-Asadu, predlažući "izravan razgovor" o Ticeu, dodaje list.

Prošlog tjedna Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien sastao se u Bijeloj kući sa šefom libanonske službe sigurnosti Abbasom Ibrahimom kako bi razgovarali o Amerikancima zatočenima u Siriji, citira WSJ riječi izvora upućenih u razgovore.

U razgovorima sa Sirijom nije postignut značajniji napredak budući da je Damask opetovano tražio da Washington povuče sve oružane snage iz zemlje, kazali su za list brifirani izvori.

U Bijeloj kući i State Departmentu nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju izvješće WSJ-a. 
Sjedinjene Države obustavile su rad veleposlanstva u Damasku u veljači 2012. godine, nakon što je sirijski predsjednik krenuo u brutalno suzbijanje proturežimskih prosvjeda, napominje Reuters.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2020 16:46