MARTIN SELMAYR

Dužnosnik EU pozvao na razumijevanje ako ‘zelene propusnice‘ ne budu djelotvorne od početka

‘Važno je da se 27 članica Europske unije dogovori o dva ključna problema prije uvođenja certifikata‘, rekao Selmayr
Martin Selmayr
 FREDERICK FLORIN/AFP

Viši dužnosnik EU-a u ponedjeljak je pozvao na razumijevanje ako planirani sustav certificiranih EU "zelenih propusnica" ne bude 100 posto djelotvoran od samog početka.

Martin Selmayr, izaslanik Europske komisije u Beču, rekao je da je važno da se 27 članica Europske unije dogovori o dva ključna problema prije uvođenja certifikata, koji bi ljudima omogućili veću slobodu kretanja diljem regije.

Najprije, rekao je, postoji prijepor o tome smatra li se netko cijepljenim već tri tjedna nakon primanja prve doze cjepiva ili samo nakon pune imunizacije.

Drugo, rekao je, zemlje se još uvijek moraju dogovoriti trebaju li vrijediti samo cjepiva koje su odobrile Europska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija, ili vlasnici certifikata mogu biti cijepljeni s kineskim i ruskim cjepivima.

Selmayr je također rekao da je oprez po pitanju cjepiva i dalje raširen u Europskoj uniji, govoreći o nedavno objavljenom istraživanju javnog mnijenja građana Unije.

Trideset tri posto građana EU-a u tom je istraživanju provedenom u veljači i ožujku reklo da nema želju cijepiti se što je prije moguće ili uopće ove godine.

Ovo prijeti podrivanju europskog cilja o postizanju kolektivnog imuniteta ove godine, naglasio je Selmayr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 12:35