‘NEMA NIŠTA NOVO‘

Dužnosnik Hamasa demantirao optimistične najave: ‘Nema napretka u pregovorima o primirju u Gazi‘

Egipatska televizija al-Kahera News je ranije citirala višeg egipatskog izvora koji je rekao da je u pregovorima došlo do napretka

Pojas Gaze

 -/Afp

Dužnosnik palestinske islamističke organizacije Hamas je za Reuters u ponedjeljak rekao da nema napretka u novom krugu pregovora o prekidu vatre u Gazi, koji se održavaju u Kairu i u kojima također sudjeluju delegacije Izraela, Katara i Sjedinjenih Američkih Država.

"Nema promjene u gledištu okupacije i stoga nema ničeg novog u pregovorima u Kairu", rekao je za Reuters dužnosnik Hamasa, koji je želio ostati anoniman.

"Zasad nema napretka", dodao je.

Egipatska televizija al-Kahera News je ranije u ponedjeljak citirala višeg egipatskog izvora koji je rekao da je u pregovorima došlo do napretka nakon što je postignut sporazum sudionika o pitanjima o kojima se raspravlja.

Izrael i Hamas su poslali svoje predstavnike u Egipat u nedjelju nakon što je u subotu tamo stigao šef američke obavještajne službe CIA-e William Burns, čije prisustvo naglašava pritisak Washingtona da se osigura sporazum koji bi oslobodio taoce zadržane u Gazi i ublažio tamošnju humanitarnu krizu.

Izrael i Hamas, koji u Pojasu Gaze ratuju od listopada, dosad nisu uspjeli riješiti nesuglasice vezane uz njihove glavne zahtjeve.

Hamas želi okončanje izraelske ofenzive i potpuno povlačenje snaga Tel Aviva sa svog razorenog teritorija dok Izrael traži sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamjenu za brojne Palestince u zatvorima, no bez obaveze o okončanju rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:56