BORBENA VJEŽBA

Dva američka F-16 stigla na Pleso: ‘Bit će potpora kolektivnoj obrani NATO-a u jugoistočnoj Europi‘

Izvršavajući takve operacije u Hrvatskoj, američko ratno zrakoplovstvo gradi partnerske sposobnosti diljem jugoistočne Europe i Sredozemnog mora

Borbeni avion F-16C

 Staff Sgt. Miquel Jordan/Dvids

Dva borbena zrakolova F-16 raspoređena su u hrvatskoj zračnoj bazi Pleso kako bi zajedno s hrvatskim saveznicima izveli borbenu vježbu, dajući potporu kolektivnoj obrani NATO-a u jugoistočnoj Europi, priopćile su u četvrtak američke snage smještene u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

U ponedjeljak je premijer Andrej Plenković najavio dolazak u Hrvatsku dva američka borbena zrakoplova F-16, punog naziva General Dynamics F-16 Fighting Falcon, koji će "boraviti nekoliko dana ovdje kako bi dali potporu sigurnosti Hrvatske", dodavši da sigurno neće ostati "parkirani".

image

Borbeni avion F-16C

Staff Sgt. Miquel Jordan/Dvids

Prema priopćenju koje prenosi američko veleposlanstvo u Zagrebu, zapovjedništvo Američkog ratnog zrakoplovstva u Europi i zračnih snaga za Afriku (USAFE-AFAFRICA) koriste brze i okretne snage i strateške sposobnosti kako bi zajedno sa saveznicima i partnerima odgovorili na prijetnje ili agresiju.

image

Borbeni avion F-16C

Staff Sgt. Miquel Jordan/Dvids

"Naši trajni savezi i partnerstva diljem europskih i afričkih poprišta omogućuju našim sposobnim pilotima da izvrše našu misiju kao dinamična koalicijska sila", priopćio je zapovjednik USAFE-AFAFRICA, general Jeff Harrigian.

Poručio je da "usmjeravanje naših strateških sposobnosti iz bilo kojih isturenih lokacija stvara otpornu, žilavu silu, spremnu da se brzo i bilo gdje suprotstavi agresiji".

image

Borbeni avion F-16C

Staff Sgt. Miquel Jordan/Dvids

Izvršavajući takve operacije u Hrvatskoj, američko ratno zrakoplovstvo gradi partnerske sposobnosti diljem jugoistočne Europe i Sredozemnog mora, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 19:10