EKSPLOZIVNO PRIZNANJE

Dva bivša češka predsjednika: ‘Bombardiranje Jugoslavije 1999. bila je golema pogreška‘

Zeman se u svibnju 2021. tijekom službenog posjeta Beogradu, ispričao zbog NATO-ova bombardiranja

Vaclav Klaus i Miloš Zeman

 Michal Cizek/Afp

Bivši češki predsjednici Vaclav Klaus i Miloš Zeman ocijenili su da je bombardiranje SR Jugoslavije 1999. zbog Kosova bilo "golema pogreška" NATO-a i da Prag nije smio priznati Kosovo jer je "teroristička država", javila je u srijedu agencija Tanjug pozivajući se na češke medije.

Zeman se u svibnju 2021. tijekom službenog posjeta Beogradu, ispričao zbog NATO-ova bombardiranja ocijenivši da je to bila "pogreška" i "gore od zločina" te zatražio oprost od srpskog naroda.

Dvojica čelnika dala su zajednički intervju češkoj televiziji u povodu 25. obljetnice članstva Češke u NATO-u.

Zeman je ponovio stajalište da je bombardiranje tadašnje Jugoslavije "gruba pogreška", a Klaus se suglasio s time i podsjetio da se tada ljutio što je češka vlada dopustila da zrakopolovi NATO-a prelijeću preko češkog teritorija, prenio je Tanjug.

"Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci trenutno stoji pred Međunarodnim kaznenim tribunalom u Hagu zbog ratnih zločina, kao i čitav niz kosovskih vodećih dužnosnika. Govorio sam da je Kosovo u biti teroristička država", rekao je Zeman.

Dodao je kako je moguće da je zločine počinila i srpska strana, daleko manje i da to nije imalo sustavni karakter.

Klaus je ocijenio "skandaloznim" što je nekadašnji šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg priznao Kosovo "bez rasprave u vladi i bez toga da uopće izvijesti" njega kao tadašnjeg predsjednika. "To se nikada nije trebalo dogoditi", rekao je Klaus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 21:12