DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

DVA DANA PRIJE KLJUČNOG SASTANKA RJEŠENJE NIJE NIJE NI BLIZU Thaci očekuje pomoć Angele Merkel, Vučić priznao da je situacija komplicirana

 
 REUTERS

Beograd i Priština nisu ni korak bliže rješenju višemjesečnog zastoja u dijalogu o normalizaciji odnosa i u subotu, dva dana do berlinskog summita 29. travnja, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci opet šalju različite poruke.

Vućić je ocijenio da na skupu u Berlinu pozicija Srbije "nije nimalo laka i jednostavna", a Thaci očekuje da će njemačka kancelarka Angela Merkel uvjeriti predsjednika Srbije da prizna samoproglašenu neovisnost Kosova.

Thaci je prištinskim medijima rekao da očekuje da će Merkel pozvati pet država članica Europske unije koje nisu priznale Kosovo, te Bosnu i Hercegovinu, da prihvate neovisnost, uvjeren kako postoji "dobra šansa da se to dogodi".

"Istodobno, nećemo ni pod kojim uvjetima prihvatiti da Kosovu netko predloži neki tip duplog suvereniteta ili bilo kakav njemačko-njemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju", prenose beogradski mediji Thacijevu poruku iz intervjua za RTV 21.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je uoči summita u Berlinu rekao da na tom skupu "ne postoji nitko tko nije priznao Kosovo, osim BiH".

"Mi ćemo tamo biti jedini koji će se suprotstavljati toj ideji i da se na drugačiji način bore za budućnost, promatrajući je iz drugačijeg ugla. Naša pozicija nije nimalo laka i jednostavna", rekao je Vučić novinarima u Kini, gdje sudjeluje na međunarodnom forumu "Pojas i put".

Vučić je ocijenio da su "Merkel i Macron veliki i ozbiljni ljudi", koje iznimno cijeni i vjeruje da će pronaći izbalansiran pristup kako da se problemi između Beograda i Prištine u budućnosti riješe, prenosi RTS iz Pekinga.

Od predstojećeg sastanka u Berlinu 29. travnja, na koji su čelnici EU pozvali političke vođe balkanskih zemalja, očekuje se pozitivan pomak prema nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Poziv na skup u Berlinu uputile su Njemačka i Francuska, a uz predstavnike zapadnog Balkana najavljeno je i sudjelovanje predstavnika Europske komisije. Središnja tema trebao bi biti dijalog između Beograda i Prištine koji je u blokadi već nekoliko mjeseci.

Napetostima između dviju strana dodatno je prošle godine i posljednjih mjeseci pridonijelo lobiranje Beograda da se Kosovo ne primi u međunarodne organizacije Interpol i UNESCO, na što je slijedila odmazda Prištine uvođenjem carinske pristojbe od 100 posto na proizvode iz Srbije ( i BiH).

Beograd optužuje Zapad i EU da nisu dovoljno snažno i ozbiljno pritisnule Prištinu kako bi je prisilile da carinskim ratom prestane kršiti SSP s EU i sporazum CEFTA. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istodobno kategorički poručuje da će se vratiti za pregovarački stol tek pošto Priština ukine pristojbe.

S druge strane, Skupština Kosova usvojila je nedavno pregovaračku strategiju u kojoj je najbitnija točka da Srbija treba priznati neovisnost Kosova u sadašnjim granicama, što državni vrh u Beogradu eksplicitno odbacuje kao mogućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 02:28