‘SINDROM IZNENADNE SMRTI‘

Dva dana prije smrti Navaljnog u koloniju su došli agenti FSB-a. Imali su dva zadatka...

‘Ovakav munjevit razvoj događaja može značiti samo jedno: sve je bilo unaprijed isplanirano i koordinirano‘

Kaznena kolonija Polarni vuk

 Screenshot YouTube

Dva dana prije nego što je Aleksej Navaljni proglašen mrtvim u arktičkom logoru Polarni vuk nekoliko časnika FSB-a, glavne ruske obavještajne agencije i nasljednice KGB-a, navodno je bilo u obilasku zatvora, pri čemu su rasformirali i iskopčali sigurnosne kamere i prislušne uređaje.

Taj posjet, koji je zabilježen u izvještaju lokalnog ogranka ruske Savezne uprave za zatvore (FSIN), nije jedina suspektna okolnost povezana sa smrću ruskog oporbenog lidera. Naime, prema podacima koje je prikupila udruga Gulagu.net, zapanjujuća je brzina kojom su ruske vlasti objavile vijest o smrti i popratne komentare.

Konkretno, samo dvije minute nakon što je Navaljni umro, a prema službenom izvješću to se dogodilo u 14.17 sati po lokalnom vremenu, zatvorska je uprava objavila priopćenje za medije koje je djelovalo kao da je unaprijed pripremljeno. Četiri minute poslije državni kanal na Telegramu objavio je da je uzrok smrti krvni ugrušak, a sedam minuta nakon toga je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, medijima komentirao vijest o smrti.

image

Navaljni je proveo više od 300 dana u raznim samicama

Maxim Zmeyev/Afp

"Ovakav munjevit razvoj događaja može značiti samo jedno: sve je bilo unaprijed isplanirano i koordinirano, sve do objave za javnost FSIN-a. Iz minute u minutu, iz sekunde u sekundu", navodi Gulagu.net.

Moguće objašnjenje stiglo je od neimenovanog zatvorenika koji je govorio za neovisni medij Novaja gazeta. On tvrdi kako je zatvorenicima u Polarnom vuku već u 10 sati u petak rečeno da je Navaljni mrtav, što bi vlastima dalo više od četiri sata da pripreme svoju reakciju. Dodatno, noć prije u krug zatvora stigao je veći broj nepoznatih vozila.

"Mislim da je Navaljni umro puno prije nego što je to objavljeno", smatra zatvorenik.

image

Aleksejeva majka Ljudmila Navaljna izlazi iz kruga kampa

Natalia Kolesnikova/Afp

Da ruske vlasti nešto skrivaju, postalo je još jasnije kada je majka Alekseja Navaljnog, Ljudmila, sljedeći dan došla u mrtvačnicu u Salehardu preuzeti sinovljevo tijelo, da bi joj bilo rečeno kako nije tamo. Dobila je obavijest o smrti u kojoj piše da je Navaljni umro od "sindroma iznenadne smrti", što bi trebao biti neodređeni izraz za srčani zastoj.

"Aleksej Navaljni je ubijen. Cijeli svijet zna da je predsjednik Rusije osobno dao ovu naredbu, kao što zna i da ga se Aleksej nikada nije bojao, nikada nije šutio i nikada nije prestao djelovati. Ni mi ne smijemo odustati. To je ono što je Aleksej tražio od nas", poručila je Kira Jarmiš, glasnogovornica organizacije Alekseja Navaljnog.

Dodala je da je Navaljni proveo više od 300 dana u samicama i da je bio podvrgnut deprivaciji sna, da su mu odbijali pružiti medicinsku pomoć i da je dobivao nedovoljne količine hrane.

image

Kaznena kolonija nalazi se 1900 kilometara od Moskve, u mjestu Karp

Handout/Afp

Ruske vlasti tvrde da neće predati tijelo obitelji sve dok ne dovrše vlastitu istragu o smrti. Saveznici Navaljnog to vide kao pokušaj zataškavanja dokaza o ubojstvu, prenosi londonski The Times.

Polarni vuk, ili službeno Popravna kolonija br. 3 (IK-3), zatvor je u koji je Navaljni stigao vlakom nakon što je bio "izgubljen" u ruskom zatvorskom sustavu puna tri tjedna. Riječ je o jednom od najudaljenijih i najsjevernijih zatvora u Rusiji. Kamp je zloglasan zbog brutalnih uvjeta.

Lokacija logora posebno pojačava mizeriju zatvorenika. Zimi je sunce na obzoru samo dva sata dnevno i uvijek je beznadno hladno. Ljeti, kada temperature porastu, ne može se živjeti od komaraca.

Navaljni je, kao i uvijek, zadržao pozitivan ton čak i u zemaljskom paklu u kojem se nalazio. Samo nekoliko dana nakon dolaska u IK-3 na Twitteru se prozvao "novim Djedom Mrazom" zbog kaputa od ovčjeg krzna, krznene šubare i tradicionalnih čizama "valenki".

image

Navaljni je bio dobre volje i djelovao zdravo dan prije smrti

Handout/Afp

Potom je opisivao kako je zatočen u ćeliji koja ima 11 koraka od jednog do drugog kraja, kako ga svaki dan u 5 sati ujutro budi ruska nacionalna himna, a potom stiže hit-pjesma "Ja sam Rus" Jaroslava Dronova, proputinovskog pjevača koji nastupa pod imenom Šaman.

Na Telegramu je pisao o "osvježavajućem efektu" izlaska na hladnoću u 6.30, dodajući da "možeš hodati više od pola sata samo ako uspiješ uzgojiti novi nos, uši i prste".

Jedan bivši zatočenik opisao je za udrugu Russia Behind Bars kako su ih znali okupljati u dvorištu usred zime i zalijevati vodom.

image

Sjedište FSB-a u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp/Profimedia

Aleksej Navaljni djelovao je dobre volje i zdravo na snimkama iz sudnice samo dan prije smrti. Udruga Gulagu.net tvrdi kako je Navaljni u petak proveo čak četiri sata u malom dvorištu dok je temperatura bila minus 20. Da su nadzorne kamere bile u funkciji, možda bi se to moglo i provjeriti.

Kamere bi mogle dokazati i je li Navaljni pao u dvorištu ili je otišao natrag u ćeliju, ali FSB se pobrinuo da tih dokaza ne bude. Prošli slični događaji u Putinovoj Rusiji pokazuju da pitanja koja okružuju smrt Alekseja Navaljnog vjerojatno nikada neće dobiti odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:40