ISTRAGA U TIJEKU

Dva istraživača tržišta otkrila frapantne anomalije: Je li netko masno profitirao od Hamasova napada na Izrael?

Ako se nekome nije posrećilo, transakcije je vjerojatno obavio netko iz Hamasa ili netko tko je upoznat s njegovim vojnim tajnama

SAD je unazad dva mjeseca tek jednog tvrtki zbog navodnih veza s Hamasom - tvrtki iz Gaze koja posluje s kriptovalutama, a koju se povezuje sa sumnjivim transakcijama u vrijednosti od 2000 američkih dolara - zabranio djelovanje

 Jaafar ASHTIYEH/AFP

Hamasov napad na izraelska mjesta nedaleko od granice Gaze i Izraela bio je toliko dobro isplaniran da je iznenadio i izraelske obrambene strukture i neke lidere te palestinske vojno-političke organizacije, piše The Economist. Međutim, novi istraživački projekt Roberta Jacksona mlađeg, bivšeg čelnika Komisije za borbu protiv manipulacija na tržištu dionica Sjedinjenih Američkih Država (SEC), i Joshue Mittsa sa Sveučilišta Columbia u američkom gradu New Yorku sugerira da je netko bio dovoljno upućen u planove hamasovaca da profitira od pada izraelskog tržišta dionica.

Jackson i Mitts analizirali su kretanja dionica izraelskih tvrtki i uočili anomalije koje se pojavljuju kada netko posjeduje povjerljive informacije. Jedan od najočitijih primjera sumnjivog ponašanja bio je porast kratke prodaje (eng. short selling) relativno nelikvidnog burzovno utrživog fonda (eng. exchange-traded fund; ETF) koji je na Njujorškoj burzi izlistan pod kraticom EIS te koji prati popis cijena dionica izraelskih tvrtki.

U rujnu je svakog dana u prosjeku kratko prodana prosječno 1581 dionica EIS-a. Ta je količina dionica tada vrijedila otprilike 85 tisuća američkih dolara i predstavljala je 17 posto dnevnog prometa u tom ETF-u. Međutim, 2. listopada, pet dana prije Hamasovog napada na Izrael, kratko je prodano 227,820 dionica. Ta količina predstavlja 99 posto količine EIS-ovih dionica s kojima se toga dana trgovalo. Da bi situacija bila suspektnija, radilo se o dvije transakcije - 50,733 dionice prodane su nešto prije 15 sati, a 35 minuta kasnije ostatak, odnosno 174,869. Tkogod je odradio te prodaje mogao je u tjedan dana zaraditi milijun dolara, a u naredna tri tjedna još jedan milijun.

Drugi vrijednosni papiri koji su povezani s izraelskim dionicama također su bili upleteni u sumnjiva tržišna kretanja. Broj nerealiziranih dioničkih opcija koje su stavljene na dionice izraelskih tvrtki kojima se trgovalo u SAD-u, a koje su trebale isteći 13. listopada, porastao je osam puta. Konteksta radi, riječ je o financijskim derivatima koji bi u slučaju nagle promjene cijene u smjeru koji trgovac priželjkuje dali najveći prinos. Usporedbe radi, broj dugoročnijih opcija koje su stavljene na takve dionice jedva da se promijenio.

Je li spomenute transakcije izazvalo nešto drugo? Moguće je da je kratku prodaju dionica avioprijevoznika uoči terorističkog napada na SAD koji se dogodio 11. rujna 2001. uzrokovala najava izvještaja o zaradi. Eric Zitzewitz sa Sveučilišta Dartmouth kaže da slučajeva poput ovog izraelskog baš i nema. Jackson i Mitts sličnu su anomaliju na tržištu uočili početkom travnja ove godine. Izraelska TV postaja Kanal 12 navodi da je tada Hamas prvotno trebao izvesti napad na izraelska mjesta.

Studija koju su napravili Jackson i Mitts nagnala je izraelskog regulatora koji nadzire tržište dionica da istraži spomenute sumnjive transakcije. S obzirom na to da je malo osoba znalo za Hamasove planove, malo je vjerojatno da ih je realizirao kratki prodavač s američke burze. Ako se nekome nije posrećilo, transakcije u New Yorku i Tel Avivu vjerojatno je obavio netko iz Hamasa ili netko tko je upoznat s njegovim vojnim tajnama. SAD je unazad dva mjeseca tek jednog tvrtki zbog navodnih veza s Hamasom - tvrtki iz Gaze koja posluje s kriptovalutama, a koju se povezuje sa sumnjivim transakcijama u vrijednosti od 2000 američkih dolara - zabranio djelovanje. The Economist navodi da je pothvat koji su istraživali Jackson i Mitts bitno unosniji, a Mitts tvrdi da su njih dvojica nabasali tek na "vrh sante leda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:50