POTEZ OČAJNIKA

Dva milijuna Rusa strahuje od Nove godine: Putin je već pripremio odluku koja će promijeniti sve?

Valeri Solovej, bivši profesor na moskovskom Institutu za međunarodne odnose, tvrdi da se istodobno planira uvesti izvanredno stanje

Ruski vojnici na treningu

 Pavel Lisitsyn/Sputnik/Profimedia/Pavel Lisitsyn/sputnik/profimedia

Putin bi uskoro mogao mobilizirati još dva milijuna vojnika, uključujući 300.000 žena, u očajničkom pokušaju dobivanja rata protiv ukrajinskih snaga. Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika, zanijekao je da bi moglo biti dodatne regrutacije, ali s obzirom na to da Putin i dalje odbija potpisati potrebnu uredbu koja će okončati ovaj trenutačni val mobilizacije, to potiče dodatne glasine da će ih biti još. Ruski izvori nagađaju da će uslijediti dodatna novačenja jer Rusija nastavlja s ponižavajućim porazima u Ukrajini.

Telegram kanal General SVR kaže kako Putin smatra ‘dovoljnim‘ za pobjedu pozvati u rat još dva milijuna ljudi, od čega oko 300.000 žena.

"Veliki broj žrtava među mobiliziranima samo će okupiti rusko društvo i pojačati sadašnji režim bez obzira na to hoće li rezultat biti pobjeda ili poraz", smatra predsjednik.

Valeri Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, rekao je da je namjera mobilizirati ne 300.000, 400.000 ili 500.000, nego, i do dva milijuna ljudi, uključujući 300.000 žena, nakon proslave Nove godine. Štoviše, tvrdi da se planira provesti mobilizacija istodobno s uvođenjem izvanrednog stanja.‘ Upozorio je također da bi trebalo proširiti ratno stanje ili na cijelu Rusiju ili na značajan dio njezinog teritorija, uključujući velike ruske gradove Moskvu i Sankt Peterburg.

"Ovo se događa u trenutku kada su se i ruski zatvorenici prisiljeni boriti u Ukrajini, a vlasti im prijete dužim kaznama i batinama ako odbiju", izvještava The Mirror.

Naime, ukupna zatvorska populacija u Rusiji pala je za 23.000 u samo dva mjeseca a Putin nastoji da ih što više pošalje na front. Oko 500 zatvorenika ubijeno je u borbama u Ukrajini, a službeno je obrazloženje Kremlja da su se "dragovoljno" prijavili u zamjenu za slobodu nakon rata. Izvori govore, prema informacijama prikupljenim na temelju onoga što su rekli rođaci, da je to nemoguće odbiti, jer "ako zatvorenici to učine, mogli bi nestati".

U svakom slučaju, čini se da je nova mobilizacija vrlo izgledna već u siječnju s obzirom na to da situacija na ukrajinskim bojištima ne ide smjerom koji Kremlj očekuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. prosinac 2022 15:18