JUADŠKIN I ZAJCEV

Dva najveća ruska dizajnera koja su kreirala uniforme umrli jedan za drugim, Rusi očajni: ‘Ovo je golem gubitak‘

Lani u ožujku otkazano mu je sudjelovanje na Pariškom tjednu mode jer nije osudio rusku agresiju na Ukrajinu

Valentin Judaškin

 Alexander Shcherbak/Tass/Profimedia/Alexander Shcherbak/tass/profimedia

Ruski modni dizajner Valentin Judaškin preminuo je u 59. godini nakon duge borbe s rakom.

Judaškin je poznat po tome što je oduševio Pariški tjedan mode svojom kolekcijom Faberge 1991. i odjećom koju je dizajnirao za bivšu sovjetsku prvu damu Raise Gorbačov.

Ali njegov nastup u Parizu otkazan je prošle godine nakon što nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Njegova smrt dolazi dva dana nakon smrti njegovog učitelja Slave Zajceva, koji se smatra najboljim dizajnerom SSSR-a i Rusije.

Judashkin je 1990-ih osnovao vlastitu modnu kuću, a poznat je i po dizajnu opreme ruske momčadi za Olimpijske igre 1994. i 1996. te boja nogometne reprezentacije 1999. godine.

2008. godine izradio je uniforme za rusku vojsku.

Postao je prvi ruski dizajner koji se pridružio Francuskoj federaciji visoke mode i redovito se pojavljivao na revijama u Parizu tijekom tri desetljeća.

Na svoj 50. rođendan 2013. odlikovan je francuskom Legijom časti.

Judaškinu je 2016. dijagnosticiran rak bubrega.

No, u javnosti se pojavio ranije ove godine, na Zajcevov 85. rođendan, opisujući svoje kratko vrijeme koje je proveo kao student kod veterana dizajnera kao "informativno, veliko i lijepo".

Nadživio je svog mentora za samo dva dana.

Zajceva (85), francuski su mediji 1960-ih prozvali Crvenim Diorom. Njegovo prvo međunarodno priznanje stiglo je s člankom Paris Matcha o njegovom dizajnu ženskih radničkih kombinezona.

Postigao je svjetski uspjeh sa svijetlim haljinama ukrašenim cvjetnim uzorcima koji se nalaze na tradicionalnim ruskim šalovima - živim bojama koje odgovaraju njegovoj blistavoj osobnosti.

Smatrao je da je svjetlina u kontrastu sa sivilom sovjetske svakodnevice, gdje se pojedinac ne bi trebao isticati. Njegove su kolekcije nastavile krasiti međunarodne modne piste.

Zajcev je postao prvi sovjetski dizajner koji je imao vlastitu etiketu i izlagao kolekcije visoke mode.

Također je radio za državu, dizajnirajući kostime za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Moskvi 1980. i opremajući rusku policiju uniformama 1990-ih.

Odajući mu počast, državna televizija rekla je da je bio inovator koji se nije bojao hrabrih eksperimenata, ali je ponekad umanjio svoju kićenost.

"Moda dolazi i prolazi, ali stil je zauvijek", rekao je u intervjuu za ruski BBC 2009. "Mogu reći da sam osoba sa stilom vrlo konzervativnog karaktera."

"[Smrt] Valentina Abramoviča Judaškina, baš kao i Vjačeslava Mihajloviča Zajceva, [predstavlja] najveći gubitak za domaću modnu industriju. Uminuli su jedan za drugim", rekao je stručnjak za likovnu umjetnost i povjesničar umjetnosti Aleksander Vasiljev za ruski Tass.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:12