SURAĐIVALI SA ŠPIJUNIMA

Dva Nijemca s ruskim državljanstvom uhićena zbog planiranja sabotaže vojnih objekata

Jedan od osumnjičenih od listopada 2023. raspravlja o mogućim urotama s osobom povezanom s ruskom tajnom službom

Ilustrativna fotografija

 Fricke/NEWS5/AFP

Dvije osobe, koje osim njemačkog imaju i ruskog državljanstvo, uhićene su u Njemačkoj zbog navodnog planiranja sabotaže vojnih objekata, uključujući američke, radi potkopavanja vojne podrške za Ukrajinu, rekli su njemački tužitelji u četvrtak.

Vlasti su pretražile domove i radna mjesta dvojice osumnjičenih, koje se optužuje da rade za stranu tajnu službu, stoji u priopćenju ureda tužitelja.

Jedan od osumnjičenih, identificiran kao Dieter S., od listopada 2023. raspravlja o mogućim urotama s osobom povezanom s ruskom tajnom službom, ističe se u priopćenju.

Dieter S. je pripremao bombaške napade i podmetanje požara u vojnim objektima, uključujući one kojima upravljaju američke snage, dodaje priopćenje.

Prema časopisu Spiegel, jedan od objekata je vojna baza Grafenwoehr u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj, gdje se ukrajinske vojnike obučava kako bi znali upravljati američkim tenkovima Abrams.

Rusko veleposlanstvo u Berlinu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

"Namjera postupaka je bila potkopati vojnu podršku koju Njemačka pruža Ukrajini protiv ruske vojne agresije", stoji u priopćenju njemačkih tužitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:06