TU-95

Dva ruska bombardera letjela u neutralnim vodama kod Aljaske

Putin je rekao da zapadni bombarderi nose „vrlo ozbiljno naoružanje“ dok lete unutar udaljenosti od 20 kilometara od ruske granice.

Ruski bombarderi Tu-95

 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia

Dva ruska strateška bombardera Tu-95 izvela su planirane, deset sati duge letove iznad neutralnih voda pored Aljaske, objavilo je rusko ministarstvo obrane dan nakon što se predsjednik Vladimir Putin požalio na zapadne zrakoplove u blizini ruskog zračnog prostora.

Putin je rekao da zapadni bombarderi nose „vrlo ozbiljno naoružanje“ dok lete unutar udaljenosti od 20 kilometara od ruske granice. U istom govoru je rekao da Zapad ne shvaća dovoljno ozbiljno ruska upozorenja da ne prelazi „crvene linije“.

„Dva nosača raketa dugog dometa Tu-95MS izvela su planiran let u zračnom prostoru iznad neutralnih voda Beringovog prolaza, Čukotskog i Ohotskog mora“, stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

Već loši odnosi između Washingtona i Moskve dodatno su pogoršani proteklih tjedana jer SAD optužuje Rusiju za prijeteće ponašanje prema Ukrajini, a Rusija se žali na ono što naziva provokativnim manevrima američkih ratnih brodova u Crnom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:03