U TIJEKU POTRAGA

Dva tajvanska borbena zrakoplova srušila se u more nakon sudara uz obalu

Iako su tajvanske zračne snage dobro obučene i opremljene, većinom američkim oružjem, one su i dalje nedorasle kineskim snagama
Ilustrativna fotografija
 Stocktrek Images, Inc./Alamy/Profimedia

Dva tajvanska borbena zrakoplova pala su u ponedjeljak kraj obale te države, a to je treći takav incident u zadnjih pola godine, u vrijeme dok je otočna zemlja pod sve većim pritiskom svakodnevnog odvraćanja kineskih aviona.

Iako su tajvanske zračne snage dobro obučene i opremljene, većinom američkim oružjem, one su i dalje nedorasle kineskim snagama. Peking taj demokratski otok smatra svojim teritorijem i nikad nije odbacio upotrebu sile da ga stavi pod svoju kontrolu.

Tajvanski Nacionalni zapovjedni centar za spašavanje objavio je kako su dva zrakoplova F-5E s pilotima pali u more uz sjeveroistočnu obalu otoka, nakon što su se navodno sudarili tijekom leta obuke.

U potrazi za pilotima sudjeluju helikopteri, obalna straža i drugi brodovi, dodaje se.

Službena tajvanska novinska agencija objavila je kako su zračne snage zaustavile sve letove eskadrile zrakoplova F-5 iz baze Chihhang iz koje su krenula dva aviona.

Otočna država je američki F-5 počela koristiti krajem sedamdesetih godina, a danas su većinom umirovljeni iz aktivnosti na prvoj liniji, iako se neki i dalje koriste za obuku i podršku glavnoj eskadrili, piše agencija Reuters.

Jedan F-5 pao je u listopadu, pri čemu je poginuo pilot, a mjesec dana kasnije pao je i moderniji F-16, ponovno sa smrtnim posljedicama za pilota.

Najviši vojni dužnosnik Tajvana bio je među osam poginulih u padu zrakoplova u siječnju prošle godine, na putu prema vojnicima koji su pali u planinskom području u blizini prijestolnice Taipeija.

Te su nesreće potaknule zabrinutost oko stanja tajvanske vojske, no i oko pritiska svakodnevnih kineskih letova u blizini otoka na tajvanske zračne snage.

Tajvansko ministarstvo obrane upozorilo je da kineski zrakoplovi i dronovi stalno lete u blizini njihovog zračnog prostora kako bi iscrpili tajvansko zrakoplovstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:11