STRAŠNA TRAGEDIJA

Dvadeset dva malijska migranta utopila se kod libijske obale. Među njima i troje djece

Nakon devet dana na moru u gumenom čamcu, 61 preživjelu osobu, uglavnom iz Malija, spasila je libijska obalna straža

Migranti iz Malija, ilustracija

 Mercedes Menendez/pacific/Sipa Press/Profimedia/Mercedes Menendez/pacific/Sipa Press/Profimedia

Dvadeset dva malijska migranta, među njima troje djece, utopili su se u blizini libijske obale, priopćio je u utorak UN, pozivajući se na izjave preživjelih koji kažu da su se migranti utopili i umrli od dehidracije.

Nakon devet dana na moru u gumenom čamcu, 61 preživjelu osobu, uglavnom iz Malija, spasila je libijska obalna straža i dovela na kopno, priopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Migranti su sjeli u čamac u libijskom gradu Zuwari, blizu tuniske granice, 22. lipnja, rekla je glasnogovornica IOM-a Safa Msehli. "Nakon devet dana plovidbe spasila ih je libijska obalna straža", dodala je. U subotu su vraćeni na kopno.

"Preživjeli su rekli da su 22 migranta, svi iz Malija, umrla u putu. Uzrok smrti je utapanje i dehidracija. Među žrtvama je troje djece", dodala je glasnogovornica.

"Preživjela je 61 osoba, većina ih je iz Malija", rekla je.

Glasnogovornica je istaknula da su neki migranti bili veoma lošeg zdravstvenog stanja i IOM ih je odveo u bolnicu. "Ostali migranti su prevezeni u prihvatilište Al Mayju", rekla je.

Kaos koji je nastao nakon pada režima Moamera Gadafija 2011. pretvorio je Libiju u rutu kojom desetci tisuća migranata iz subsaharske Afrike, arapskih i južnoazijskih zemalja polaze na put u Europu preko talijanske obale udaljene od libijske tek nekih tristo km.

Više tisuća migranata zapelo je u Libiji, gdje većinom žive u neljudskim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 19:05