SRBIJA

Dvadesetak tisuća svinja eutanazirano zbog afričke svinske kuge, potvrđeno još 1637 slučajeva

Srbija već ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za vlastite potrebe i da domaćom proizvodnjom zadovoljava oko 87 posto zahtjeva tržišta

Ilustrativna fotografija

 Artinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia

U Srbiji je do 2. kolovoza zbog afričke svinske kuge (ASK) eutanizirano dvadesetak tisuća svinja, a potvrđeno je još 1637 slučajeva, od kojih je 979 uginulo, objavilo je srbijansko ministarstvo poljoprivrede.

Afrička kuga svinja registrirana je kod više od 1100 uzgajivača na teritoriju 32 općine u 13 upravnih okruga, a eutanazirane su 19.742 svinje iz zaraženih uzgajivačnica, navodi ministarstvo.

Slučajevi su potvrđeni u Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Srijemskom, Šumadijskom i u Južnobačkom okrugu, te na širem teritoriju Beogradu.

Nadzor je proveden nad 319.798 svinja.

Tajnik Udruge za stočarstvo Gospodarske komore Srbije, veterinar Nenad Budimović, izjavio je za RTS da farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali da je važno znati i kako spriječiti njeno širenje.

On je upozorio da predstoji razdoblje kada je pitanje šta će se događati i s cijenom svinjskog mesa i s brojem svinja.

"Cijena svinjetine je porasla s 2,3 na oko 3,3 eura po kilogramu", dodao je Budimović.

Istaknuo je da Srbija već ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za vlastite potrebe i da domaćom proizvodnjom zadovoljava oko 87 posto zahtjeva tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 06:07