POLITIČKI PROBLEM

Dvije EU zemlje zabranile uvoz ukrajinskog žita, u Bruxellesu nisu presretni: ‘Neprihvatljivo!‘

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivredne politike i hrane navelo je da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima

Luka Odesa

 Bo Amstrup/Afp

Jednostrane mjere članica EU-a neprihvatljive su u području trgovine, izjavio je glasnogovornik Europske komisije u nedjelju, nakon što su Poljska i Mađarska zabranile uvoz žita i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitile svoje poljoprivrednike.

Pošto je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih zavrzlama, izvršivši utjecaj na cijene i prodaju lokalnih poljoprivrednika.

To pitanje predstavlja politički problem za vladajuću poljsku nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini zbog negodovanja stanovništva u ruralnim područjima uobičajeno naklonjenog PiS-u.

"Svjesni smo najava Poljske i Mađarske u vezi sa zabranom uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine", navodi se u priopćenju koje je glasnogovornik Europske komisije poslao e-mailom.

"U tom kontekstu, važno je naglasiti da je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti EU-a i stoga jednostrane akcije nisu prihvatljive", dodao je.

"U ovakvim izazovnim vremenima ključno je koordinirati i uskladiti sve odluke unutar EU-a", stoji u priopćenju.

Poljska zabrana, koja je stupila na snagu u subotu navečer, također će se primjenjivati na tranzit tih proizvoda kroz zemlju, rekao je u nedjelju ministar razvoja i tehnologije.

"Zabrana je potpuna, uključujući zabranu tranzita kroz Poljsku", napisao je Waldemar Buda na Twitteru, dodajući da će razgovarati s ukrajinskom stranom o stvaranju sustava koji bi osigurao da roba samo prolazi kroz Poljsku bez da završava na lokalnom tržištu.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivredne politike i hrane navelo je da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvao Varšavu na razgovore kako bi se riješio problem.

Državna ukrajinska novinska agencija Ukrinform objavila je da će se ukrajinski i poljski ministar sastati u ponedjeljak u Poljskoj i da će u fokusu biti dogovor o tranzitu žita i drugih prehrambenih proizvoda.

Ukrajina većinu svojih poljoprivrednih proizvoda, pogotovo žitarice, izvozi preko crnomorskih luka koje su deblokirane u srpnju po sporazumu između Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a.

Oko tri milijuna tona žitarica napušta Ukrajinu svakog mjeseca crnomorskim koridorom, a od toga se samo do 200 tisuća tona izvozi preko poljskog teritorija, prema ukrajinskom ministarstvu.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solskij rekao je za vikend da 500 do 700 tisuća tona raznih poljoprivrednih proizvoda, uključujući žitarice, biljno ulje, šećer, jaja, meso i sl., prelazi granicu s Poljskom svakoga mjeseca.

Poljskoj se u subotu priključila vlada mađarskog premijera Viktora Orbana, istaknuvši da bi status quo uzrokovao tešku štetu lokalnim poljoprivrednicima.

Mađarska vlada je objavila da se nada promjenama u regulaciji na razini EU-a, uključujući i to da se nanovo razmotre carine na ukrajinske proizvode koje su ukinute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:17