SKUP MOĆNIKA U ŠPANJOLSKOJ

Dvije kraljice i financijaši s političarima tajno o krizi

Susreti su počeli 1954. godine s ciljem da se u hladnom ratu ojačaju odnosi Europe i Amerike. Sudionike ovogodišnjeg sastanka uvodnim će govorom pozdraviti španjolski premijer Zapatero
 AP

MADRID - Neke od najmoćnijih političkih i financijskih ličnosti zapadnoga svijeta, okupljene u skupini Bilderberg, sastat će se ovaj vikend u elitnom španjolskom ljetovalištu Dolce kako bi raspravljali o aktualnim svjetskim problemima, što će zasigurno pokrenuti brojne “teorije zavjere” o tajnovitoj skupini moćnika koja navodno upravlja svijetom, a kakve su dosad redovito pratile rad skupine utemeljene 1954. godine.

Nepoznati zaključci

Kako piše britanski The Times, pojava takvih teorija je donekle razumljiva jer je rad Bilderberga doista obavijen velom tajnovitosti, kao i zaključci godišnjih sastanaka. No, ruski istraživački novinar Daniel Estulin, koji već dulje vrijeme prati rad Bilderberga, tvrdi da je agenda ovogodišnjeg susreta prilično izvjesna - gospodarska kriza u pojedinim članicama EU i njezine posljedice po euro.

- Oni se boje da će zemlje u krizi napustiti eurozonu te da će se valuta raspasti. Najveći je košmar za njih ako se članice EU ponovno okrenu nacionalno orijentiranim politikama - izjavio je Estulin za The Times.

Lamy i Zoellick

“Oni”, koji će se ove godine okupiti na dva i pol dana u španjolskom ljetovalištu koje će biti pod pojačanim mjerama osiguranja, među ostalim su bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši britanski premijer Tony Blair (koji je, kako se tvrdi, posjećivao Bilderberg i dok je bio na dužnosti, kao i legendarna premijerka Margaret Thatcher), predsjednik Svjetske trgovinske organizacije Pascal Lamy, predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, utjecajni američki ekonomist i predsjednik američkih Federalnih rezervi tijekom mandata predsjednika Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana Paul Volcker (koji sada savjetuje i novog predsjednika Baracka Obamu), bivši britanski ministar za biznis i nekadašnji povjerenik EU za trgovinu Peter Mandelson, nezaobilazni bivši američki državni tajnik Henry Kissinger, nizozemska kraljica Beatrix, španjolska kraljica Sofia i mnogi drugi. Sve sudionike dočekat će i na početku zasjedanja uvodnim govorom pozdraviti španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero. Skupina Bilderberg utemeljena je 1954. na inicijativu poljskog političkog filozofa Josepha Retingera koji je zajedno s američkim diplomatom Georgeom Ballom predložio tadašnjem nizozemskom princu Bernarhdu da predsjeda nizom sastanaka zapadnih političkih moćnika na kojima bi se ponovno učvrstile veze između SAD-a i europskih država, narušene hladnim ratom.

Kreatori svjetskog poretka

Tada je s radom počela grupa koja je ime dobila po hotelu u kojemu je održan njezin prvi sastanak, a teoretičari zavjere počeli su izlagati svoje teze o “iluminatima” i kreatorima novoga svjetskog poretka, koji na svojim redovitim sastancima dogovaraju u kojem će smjeru voditi svjetska zbivanja u sljedećih godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:17