PAPRENE KAZNE

Dvije mediteranske destinacije uvode tektonske promjene, ništa neće biti kao prije. Hoće li zbog toga patiti - Split?

Svi turisti koji ta pravila krše morat će platiti novčanu kaznu u iznosu do čak 3.000 eura

Prizor s Ibize

 Jaime Reina/afp/profimedia/Jaime Reina/afp/profimedia

Turiste će ovoga ljeta na Mallorci i Ibizi dočekati visoke kazne za ispijanje alkohola na ulicama u sklopu velike akcije protiv ‘prekomjernog turizma‘.

Vlada španjolskih Balearskih otoka odlučila je pooštriti zakone koji su prvi put uvedeni 2020. godine. Uz zabranu ispijanja alkohola na ulicama, ta pravila zabranjuju trgovinama prodaju alkohola kasno noću. Također, uvodi se stroža kontrola za tzv. party.brodove.

Svi turisti koji ta pravila krše morat će platiti novčanu kaznu u iznosu do čak 3.000 eura.

Zabranom su obuhvaćena ljetovališta na Mallorci: Llucmajor, Palma i Calvia (Magaluf) - kao i San Antonio na Ibizi. Zabrana vrijedi jednu nautičku milju (1,85 km) od obale za sva ta odredišta, a brodovima za zabave je zabranjeno približavanje ili iskrcavanje putnika na tim područjima.

Gradonačelnik Palme, Jaime Martinez, rekao je da je jedan od njegovih glavnih ciljeva ‘ispraviti nekulturu‘.

Ipak, zabrana alkohola ne znači potpunu zabranu. Oni će i dalje moći piti, no neće to smjeti činiti na ulici. Jedina iznimka su terase barova ili restorana te drugi zakonom dopušteni prostori. No lutanje ulicom s otvorenom bocom ili konzervom pića definitivno je zabranjeno, javlja Sky news.

Pravila nalažu i da se dućani koji prodaju alkohol moraju biti zatvoreni između 21.30 i 08.00 sati.

Kršitelji bi mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 750 do 1500 eura, ako njihovo javno pijenje narušava mir. Ako se prekršaj smatra vrlo ozbiljnim, kazna bi mogla iznositi od 1500 do 3000 eura. Lokalne će vlasti izvijestiti veleposlanstva o broju stranih turista koji su kažnjeni.

Ta je zabrana stupila na snagu 11. svibnja ove godine, a ostat će na snazi do 31. prosinca 2027. Nakon toga, Vlada se nada da zakon više neće biti potreban.

Naravno, ovim udarom najviše će patiti britanski turisti zbog kojih su, realno, i uvedene ove tekstonske promjene. Horde pijanih i razuzdanih Britanaca već godinama okupiraju ta mjesta na španjolskim otocima i, domaći tvrde, zbog njih je život po ljeti postao nemoguć. Kolika će biti šteta za Mallorcu i Ibizu, teško je sada procijeniti, ali je lako zaključiti da će dio turista pronaći neku novu destinaciju za tulumarenje. Ako je suditi po zadnjih nekoliko ljeta, jedan od ‘sretnih dobitnika‘ mogao bi biti i Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:51