POTONUĆE MOSKVE

Dvije nuklearne bojeve glave na dnu mora? Analitičari: ‘Moguće je, tražimo objašnjenje‘

Oko 50 članova posade je pokupio turski brod, dok je još 14 mornara prevezeno u luku Sevastopolj. Sudbina više od 400 Rusa nije poznata
 Handout/AFP

Ukrajinski vojno-politički analitičar i direktor ukrajinskog New Geopolitics Research Networka, Mihailo Samus, kao i urednik portala Black Sea News, Andrij Klimenko, te ukrajinske novine Defense Express upozorile su u petak da je potopljena ruska krstarica Moskva dizajnirana da nosi bojeve glave koje bi mogle stati u nos supersoničnih projektila P-1000 - namijenjenih za uništavanje američkih nosača zrakoplova.

image
Vesna Veselić

'Na brodu Moskva bi mogle biti dvije nuklearne bojeve glave', ističe Samus koji je prije ruske invazije na Ukrajinu za Jutarnji list izrazio sumnju da će Rusija napasti jer bi im za okupaciju cijele ili većeg dijela Ukrajine trebalo pola milijuna vojnika i 5000 tenkova.

image
Handout/AFP

Klimenko je pak pozvao druge crnomorske nacije - Tursku, Rumunjsku, Gruziju i Bugarsku - da inzistiraju na objašnjenju.

'Gdje su ove bojeve glave? Gdje su bile kad je eksplodiralo streljivo', upitao je Klimenko.

U međuvremenu Defense Express je priopćio da su stručnjaci jednoglasno i neovisno kazali kako postoji realna mogućnost da je pogođeni vodeći brod ruske Crnomorske flote imao nuklearno oružje na brodu.

image
Handout/AFP

'Je li nuklearno oružje uvijek na brodu ili samo po posebnom nalogu?', pita se Defense Express.

Nepoznato ostaje i što se dogodilo s 510 članova posade nakon eksplozije koja je izazvala požar nakon što su brod navodno pogodile dvije ukrajinske krstareće rakete Neptun.

Do sada se zna samo da je oko 50 članova posade pokupio turski brod, dok je još 14 mornara navodno prevezeno u luku Sevastopolj. Sudbina više od 400 Rusa nije poznata.

image
Handout/AFP

Rusija tvrdi da je evakuirala cijelu posadu, ali video snimljen noćas u Sevastopolju pokazuje desetke automobila koji navodno pripadaju mornarima, a koji su još uvijek parkirani u luci - što sugerira da se njihovi vlasnici nisu vratili po njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2023 09:30